Konferenciákkal, kiadványokkal jubilál a Tempevölgy (veol.hu)

Tízéves születésnapját ünnepli a Tempevölgy kortárs irodalmi folyóirat. Tóbiás Krisztián költő-főszerkesztő öt éve Praznovszky Mihálytól vette át a stafétát, akivel az első évben közösen szerkesztettek.

Tóbiás Krisztián neve nem ismeretlen az irodalomban jártas közönség előtt, hiszen rendszeresen publikálják írásait, és már négy kötete is megjelent.

– Balatonfürednek 200 éves irodalmi hagyománya van. Már Pálóczy-Horváth Ádámot rendszeresen látogatták irodalmár barátai, aztán jött Jókai, aki elég sokat is írt a Balatonról. Aztán jött Lipták Gábor és az ő környezete, akkor már sok író költözött ide, vagy sokaknak itt volt nyaralója – mondta el a főszerkesztő.

Ezekre a hagyományokra épít az önkormányzat, amit a Tempevölgy szakmai rendezvényekkel, folyóirat- és könyvkiadással kiegészít.

– Az én célom az volt, hogy itt egy virtuális műhely alakuljon ki, ami kiadja a folyóiratot, és mellette irodalmi rendezvényeket, szakmai konferenciákat szervez, könyvkiadással foglalkozik. Nagyon büszke vagyok rá, hogy már a 28. kötetet küldtük nyomdába. Füreden ehhez minden adott, és partner ebben a város is – tette hozzá Tóbiás Krisztián.

A főszerkesztő hangsúlyozta: az önkormányzattól, ami alapítója és fenntartója a lapnak, alkotói szabadságot kapnak, azzal tudnak foglalkozni, amihez értenek, amit szeretnek és tudnak csinálni. A lapszámok jellemzően az aktualitások köré szerveződnek, a Vaszary Galéria kiállításai meghatározóak, ehhez tesznek hozzá, ezeket gondolják tovább. Bevonnak kutatókat, szakembereket, de ha a várostól függetlenül merül fel olyan téma, amivel érdemes foglalkozni, akkor annak is nekiállnak. Ilyen volt például az a tanulmánykötet, aminek apropóját a Tolnai Ottóval töltött füredi irodalmi délután adta, de az Arany János-összeállítás nem kapcsolódott direkt a városhoz. A szépirodalmi összeállítások részben beérkezett, részben kért anyagokból állnak össze.

– Nagyon jó kollegiális kapcsolatot ápolunk azzal a körülbelül 20 irodalmi folyóirattal, ami országosan megjelenik. Hatalmas a kulturális élet az országban és mindenki azt közvetíti, ami hozzá közel áll. A Tempevölgy arcát az adja, hogy mi itt vagyunk a Balaton-parton, és Balatonfüred ad helyszínt sok irodalmi, kulturális, művészeti programnak, ami országos jelentőségű, amit érdemes nyomdai formában is közvetíteni azoknak, akik nem tudnak itt lenni – fejezte be a veol.hu-nak Tóbiás Krisztián.

A tíz éve útjára indított folyóirat neve Jókai Mórtól származik, aki A magyar Tempevölgy című útleírásában a Balaton-felvidéket a görög Tempé-völgyéhez, a muzsák mitológiai otthonához hasonlította. A folyóirat mellett könyveket és albumokat jelentetnek meg – az egyik a szépirodalmi, irodalomtörténeti tematikájú Tempevölgy könyvek sorozat, a másik a képzőművészeti tematikájú Tempevölgy albumok sorozat (a szerk.)