Koncepciót készítenek a keszthelyi part fejlesztésére (zaol.hu)

Előkészítik a következő évek Balaton-parti fejlesztéseit a városban, doktorandusz mérnökhallgatókat is bevonva. A tervezésre 400 millió forint kormányzati támogatást kapott Keszthely.

Nagy Bálint polgármester a zaol.hu érdeklődésére azt mondta, az elmúlt másfél évtizedben nagyon hiányzott egy hosszú távra szóló stratégia, amely komoly és nagyszabású célokat tűz ki. A tavaly megalakult új testület ezt prioritásként kezelte, megfogalmazva, Keszthely turizmusát a kultúrára és az aktív szabadidős tevékenységekre alapozná.

Grandiózus elképzeléseink fókuszában az áll, hogy a Balaton-partot a déli kutyás piknikkerttől egészen a Libás-strandig összekötjük, s így kialakul egy ligetes, fás, sétányos turisztikai folyosó, amire a későbbi egyedi beruházások épülhetnek. Kiemelten fontos számunkra, hogy mindezzel a helyi vállalkozásokat is támogassuk, segítsük

– fogalmazott a polgármester.

A későbbi tervekben hangsúlyos a Városi Strand szerepe, amit a Balaton legjobb fürdőhelyévé akarnak fejleszteni, vonzó attrakciókkal, szolgáltatásokkal, s még a terület növelésén is gondolkodnak. Olyan wellness-­szolgáltatásokkal bővítenék a repertoárt, amelyek nemcsak meghosszabbítanák a szezont, hanem akár egész évessé tehetnék. A polgármester leszögezte, mindezt megfelelő szakmai alapokon, a helyiek véleményét is kikérve akarják megvalósítani.

Nagy Bálint kifejtette: a Magyar Művészeti Akadémia, illetve a Budapesti Műszaki Egyetem doktoranduszhallgatói éppen ezért most különböző Balaton-parti fejlesztésekkel foglalkoznak.

Gyakorlatilag az általunk bemutatott sarokpontok mentén szabad kezet kaptak, hogy megfogalmazzanak kreatív javaslatokat. Ezekből január végén szakmai zsűri választja ki a legjobbakat, amelyekre alapozva elkészítjük a koncepciót, amit a tél végén bemutatunk a keszthelyieknek, várva javaslataikat, véleményüket.

-tette hozzá.

Az első konkrét projektek 2022-ben indulhatnak.