Komplex víziturisztikai megállópont és szabadidőközpont épül Balatonfüreden

A Magyar Vitorlás Szövetség, a Magyar Kajak Kenu Szövetség és Balatonfüred Önkormányzata közös beruházásában komplex vitorlás és kajak-kenu megállópontot hoznak létre Balatonfüreden, a Balatontourist Füred Kemping és Üdülőfalu melletti területen. A központ célja a balatoni vízisportok minden érdeklődő számára elérhetővé tétele, valamint a balatoni vízitúrázás népszerűsítése. Balatonfüredi Vízisport és Szabadidő Központ ünnepélyes alapkőletételére 2021. december 8-án kerül sor Balatonfüreden.

(Fotó: Vitorlázz Itthon)

A GINOP 7.1.2-15-2016-00013 és GINOP-7.1.9-17-2018-00026 keretében mintegy 2,1 milliárd összegű támogatással valósul meg a Balatonfüredi Vízisport és Szabadidő Központ Balatonfüreden – írja a Vitorlázz Itthon.  A komplex megállópont kikötője összességében mintegy 140 vitorláshajónak és 40-50 kézi hajtású vízisporteszköznek biztosít helyet. A projektben kiemelt fontosságú a túravitorlázók fogadásának lehetősége, így számos „vendéghely” áll majd rendelkezésre a marinában az árbocosok számára.

A központ ad helyet egyebek mellett a Magyar Kajak-Kenu Szövetség legújabb megállópontjának is, ahol az érdeklődők a vitorlássport mellett megismerkedhetnek a vízen járás ezen formájával is. A helyszín kiemelt megállópontja lesz a balatoni kajak-kenu túráknak.

„A Balatonfüredi Vízisport és Szabadidő Központ projektjének elsődleges célja, hogy megismertesse, megszerettesse a legnagyobb hazai tavunkon űzhető vízisportokat azokkal, akik még nem próbálták, vagy szeretnék megtanulni, mégpedig a legkorszerűbb eszközökkel. Éppen ennek okán már a tervezéskor komoly hangsúlyt fektettünk arra, hogy mindenki számára elérhető objektumot hozzunk létre, a lehető legmagasabb színvonalon. A megállópont lehetőségeket adhat akár nemzetközi szabadidős események lebonyolítására is, külföldi sportolók, vitorlázók, vendégek fogadására. Külön hangsúlyt fektettünk arra, hogy a legkisebbekkel is megismertessük a vízen járás örömét, éppen ezért a központban a kézzel hajtott vízisporteszközök használata mellett lehetőség nyílik majd a kisebb vitorláshajókkal való kihajózásra is.”

A központ a jövőben a kikötőmedencétől néhány méterre egy, a Balatonfüred Város Önkormányzatának beruházásában konferenciaépülettel is kiegészül, ahol akár nemzetközi, a sportágakhoz kapcsolódó rendezvények megtartására is lehetőség kínálkozik majd.