Komolyan veszik a járványt már a Balatonnál is, elcsendesedett a tópart (veol.hu)

Néhány embert, főleg egy-két futót, kerékpározót láttak mindössze a veol.hu újságírói a legutóbbi hétvégén egy-egy észak-balatoni településen. Nyoma sem volt az egy héttel korábbi piknikhangulatnak, házukban maradtak a nyaralóingatlanokba költözők is.

A helyiek és a nyaralótulajdonosok között még akad némi feszültség – a veol.hu tapasztalatai szerint. Az emberek és több polgármester szerint egy-egy településen a megnövekedett létszám fennakadásokat okozhat az orvosi és élelmiszer-ellátásban.

Hebling Zsolt, Alsóörs polgármestere szerint meglepő volt az egy héttel korábbi piknikhangulat, viszont már elcsendesedtek az utcák. Szombaton csak néhányan autóztak, a kocsmánál két ember álldogált, a faluközpont kiürült. A dohány- és élelmiszerboltnál maszkban, kesztyűben egyenként engedték be a vevőket. Sokan kertészkedtek, a strandon ketten horgásztak, egy pár sétált. A pékségben egy ember vásárolt arcmaszkban, kesztyűben, a mólónál egy babakocsis család sétált, két ember bringázott.

– Remélem, most már mindenki komolyan veszi a járványveszélyt. Ha betartjuk a szabályokat, életet menthetünk. A veszélyhelyzetről, a teendőkről minden postaládába bedobtuk az információkat, amit interneten is közöltünk, fogalmazott a polgármester. A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata segítségével maszkokat rendeltek, amelyek gyártását a református egyház is tervezi.

Szintén a teljes kihaltság jellemezte szombaton Balatonfüredet, amikor Bóka István polgármester végigjárta a várost. Itt egy felkapott kávéház teraszán ketten ültek arcmaszkban, a mólón néhányan kerékpároztak, futottak, egy ember kutyát sétáltatott. A Tagore sétány teljesen üres volt, a városban néhány autózót láttunk.

Szabó Balázs, Felsőörs elöljárója úgy mondta, hozzájuk főleg az idősek költöztek a nagyvárosokból, és otthon kertészkednek. Nekik a rokonaik, és ha kell, az önkormányzat segít az élelmiszerek, gyógyszerek beszerzésében. – Itt az ideje a kis kerti gazdálkodásnak, az önfenntartásnak, ami népszerű Felsőörsön. Évek óta részt veszünk az ország legszebb konyhakertje versenyen – hangsúlyozta.

Czeglédy Ákos, Paloznak első embere felidézte, a múlt hétvége felé hozzájuk is tömegesen érkeztek a nyaralók, akik úgy gondolták, nyaralni jönnek, és nem menedékként tekintettek a Balatonra. Aztán valószínűleg a médiának és a helyi hirdetményeknek is köszönhetően a helyzet megváltozott, amiről mi is meggyőződtünk. Az emberek a kertjükben dolgoztak, kevesen sétáltak az utcán. A polgármester szerint a gyermekes családok külön-külön az erdőbe meg a környékre kirándulnak. A boltban nagyobb a forgalom, de a többség továbbra is Füredre jár bevásárlóközpontba. Czeglédy Ákos aláhúzta, a nagyobb létszám miatt az orvosi ellátásban adódhatnak fennakadások, gond a szezonális szemétszállítás is, a vendéglősöknek mentőöv lehet az ételkiszállítás A nyaralók közül is többen felajánlották a segítségüket az idősek, egyedülállók, karanténba kerülők ellátására.

Még soha nem mutatta a szombatihoz hasonló, kihalt arcát Tihany sem tavasszal, ahol az apátság mellett és a felkapott sétányon egyetlen embert sem láttunk. A faluban mindössze két futóval találkoztunk. Tósoki Imre polgármester, aki szombaton is kollégáival, Horváth Béla falugondnok-helyettessel és Nyíri Károly körzeti megbízottal egyeztetett a teendőkről, aláhúzta, valamennyi nyaralótulajdonosnak levélben juttatták el a járvánnyal kapcsolatos információkat, és azt kérték, maradjanak otthon. Közzétették az ételkiszállítók elérhetőségét is.

Valamennyi településen a legszélesebb körben tájékoztatták a veszélyhelyzetről, a teendőkről a lakosságot. Mindenhol kiemelten figyelik, segítik az időseket, akiknek ételt, gyógyszert vásárolnak. Tőlük azt kérték, egyáltalán ne hagyják el otthonukat – írja a veol.hu.