Bejárnak a településekre a vadak a Balatonnál

A Balatoni Szövetségnek (BSz) több tó körüli önkormányzat is jelezte, hogy komoly gondokat okoz a vadak elszaporodása, károkozása, ami a lakosság és az üdülőrégió vendégeinek biztonságérzetére is kihat. A szövetség a következő hetekben kerekasztal megbeszéléseket szervez az érintett megyékben, megoldást keresve a problémára.

Mint az az üdülőrégió önkormányzatait tömörítő BSz hirbalaton.hu-hoz is eljuttatott meghívójából kiderül, sok tagjuk panaszkodott az utóbbi időkben arra, hogy hiába fordultak a belterületeken, vagy annak közelében felbukkanó vadak miatt vadásztársaságokhoz vagy a rendőrséghez, mivel azok az érvényben lévő jogszabályokra hivatkozva nem tudtak segítséget nyújtani.

Az elsődleges indok az, hogy lakott területen, vagy annak közvetlen közelében fegyvert nem szabad használni.

A BSz összegyűjtötte az önkormányzatok adatait a vadkárokról és felvette a kapcsolatot a három megyei kormányhivatal első fokú vadászati hatósági feladatokat ellátó szerveivel. Javaslatukra hívnak össze egyeztető tárgyalásokat, megbeszéléseket az érintett települések polgármesterei, illetve a területen vadgazdálkodást folytató vadásztársaságok képviselői számára. Mind a három érintett megyében szerveznek majd kerekasztal megbeszélést, amelyen az érintett megyei kormányhivatal illetékes osztálya, valamint a megyei rendőrkapitányság is képviselteti magát.

Az első rendezvény helyszíne Veszprémben lesz január 25-én, ahol a résztvevők a megbeszélések előtt szakmai előadást is hallhatnak a vadfajok városiasodásának okairól, és a probléma megoldásának nehézségeiről.

(13:06)