Költöznek a balatoni süllő ivadékok

Új otthonra leltek az idei kis-süllők. A 3-4 centisre nőtt „ragadozók” előnevelt ivadékként már készülnek a balatoni, önálló életre, ezekben a napokban foglalják el a kihelyezésük előtti utolsó lakóhelyüket a szárszói, buzsáki és irmapusztai tavakban- adta hírül honlapján a Balatoni Halgazdálkodási Társaság. 

Rendben lezajlott a süllőnász a Balatonon – a március végén kihelyezett mesterséges süllőfészkekből kikelt lárvák a BHNp Zrt. tógazdaságaiban növekedtek az elmúlt hetekben. A jelenleg 3-4 centiméteres példányok ősszel, 10-20 centisen kerülnek vissza a Balatonba.

Nem túlzás azt állítani, hogy az idei süllőívás a szakemberek álma, hiszen három péntek alatt lezajlott a teljes munkafolyamat- írja honlapján a halgazdálkodási társaság. A március végén kihelyezett ívató-kereteket a következő pénteken tele ikrákkal sikerült felszedni, a harmadikon pedig lekeltek a kis-süllők a tógazdaságokban számukra előkészített tavacskákban. Itt ideális életfeltételeket biztosítottak számukra: megfelelő méretű táplálék-szervezetek várták az éhes kis süllő-szájakat és nem fenyegette őket a viharos hullámverés vagy rájuk veszélyes más halak. Az idei szeszélyes április miatt a kishalak növekedése kezdetben lassúbb volt, de mostanra elérték az elvárható növekedési ütemet- olvasható a beszámolóban.

Az újabb külső beavatkozás ideje ezekben a napokban jött el, mely az előnevelt ivadékok kannibalizmusát hivatott megakadályozni. A szakemberek most költöztetik a populációt azokba a nagy tavakba, ahol már az idei pontyfélék zsenge ivadékait kezdik el fogyasztani. Itt nevelkednek tovább az őszi lehalászásokig, amikortól már a Balatonban folytatják további életüket. A horgászok két év elteltével már találkozhatnak az idén kikelt süllőkkel. A mesterséges beavatkozásnak köszönhetően egy évvel rövidül le az az időszak, amíg az ivadékból horgász-zsákmány lesz.