Költészet napja Balatonfüreden (veol.hu)

Rendkívül gazdag programsorozattal ünneplik meg Balatonfüreden, a magyar költészet napját, mely 1964 óra József Attila költő születésnapjához kötődik. Az esemény pénteken kezdődött meg, amikor Balogh Edina művészeti vezető, Silvio Monti olasz festőművész A három költő című kiállítását nyitotta meg a Vaszary Galériában, Zsédenyi Adrienn énekes és Moldvai Márk előadóművész zenei installációjával. 

Az élet szebb, mint amilyen hosszú elnevezéssel Szőcs Gézára, a híres költőre emlékeztek mások mellett barátai, tisztelői szintén a galériában, a híres személyiségről elnevezett irodalmi szalonban, szombaton. Itt, a költő méltatása mellett, személyes tárgyaiból Farkas Wellmann Endre József Attila-díjas költő kiállítást nyitott meg, ahol bemutatták egyebek mellett Szőcs Géza kedvenc mellényét, ingét, írógépét, névjegykártyáját, szivarját, könyveit, a költő jellegzetes fotójával. A híres személyiség munkásságát, emlékét Bollobás Enikő irodalomtörténész, Verebes Ernő zeneszerző, költő, a Nemzeti Színház vezető dramaturgja, Szilágyi Enikő, a kolozsvári születésű, Párizsban élő színművész idézte fel, majd Tóbiás Krisztián, a Tempevölgy főszerkesztője beszélgetett Verebes Ernővel.

Ebből az alkalomból a szalonban, a költő életének jeles eseményeiből kinagyított fotókat is elhelyeztek, köztük a ballagási fotóját. A költészet napi ünnep a galériában Csillagok között címmel rendhagyó irodalomórával folytatódik hétfőn. Virágh Panna, a kaposvári Rippl-Rónai Művészeti Intézet színész szakos egyetemi hallgatója előadásában Szendrey Júlia verseiből, naplójából, leveleiből készült irodalmi összeállítást tekinthetnek meg az érdeklődők. Este Kéri Kitty színművész irodalmi összeállítással emlékezik a száz éve született Nemes Nagy Ágnes költőre. A Lipták Gábor Városi Könyvtárba Gaál Antal helyi költő könyvbemutatójával tisztelegnek az ünnep előtt kedden – írja a veol.hu.