Kollégium vagy albérlet Keszthelyen (tvkeszthely.hu)

A felvételi ponthatárok közzétételével elkezdődtek a regisztrációk a diákszállásokon és megindult az albérletek keresése is. Keszthelyen a Georgikon Kar kollégiumában az átlagosnál olcsóbban kap helyet az egyetemi hallgató, ám a városban drága az albérlet, ráadásul a kínálat is szerény.

 

Jól ismert épület Budapest felől a  városba vezető úton. Páratlan panorámával a Balatonra és a városra. A Georgikon Kar Pethe Ferenc Kollégiuma kollégiuma 50 éve várja az egyetemistákat. Az épület belseje folyamatosan megújul. A megszokottnál modernebb  egy átlagos, három ágyas szoba. Ágyak, polcok és  külön fürdőszoba. Apartman jellegű elrendezés. A folyosón a közös konyha is jól felszerelt.

A  kollégiumi férőhely az államilag támogatott képzésben résztvevő hallgatók számára 11500 Ft. A  költségtérítéses hallgatók 17 700 forintot fizetnek majd a 2017/18-as tanévben-adott tájékoztatást Haraszti László a PE kollégiumi referense.

Keszthelyen a kollégiumi férőhelyek 25%át tartják fenn szociális alapon rászorulók részére. A többi férőhely tanulmányi alapon kerül kiosztásra. A kollégiumi felvétel egy évre szól.

A telitettség az egyetemi szálláshelyeken évek óta 100%os. Sokan kényszerülnek albérletbe. Már a kollégium folyosóján is találni hirdetést,bár Keszthelyen kevés a kiadó szoba, a kiadó lakás. A jelenlegi ingatlanpiaci helyzetben diákok nélkül is megtelnek  a kiadó ingatlanok. Legtöbben csak az idegenforgalmi szezon kezdetéig, május 31-ig adják ki diákoknak a lakásukat . Így a vizsgaidőszakra már nincs megoldva a szállás. Ráadásul  az albérlet árak az utóbbi két évben megduplázódtak . Nincs könnyű helyzetben aki szeptember 1-től jővő év júliusáig keres albérletet Keszthelyen. Kicsi a kínálat, nagy a kereslet ami lecsapódik az árakban is. Aki nem kap kollégiumi férőhelyet, annak számolni kell azzal, hogy albérletet a balatoni városban 60 és 120 ezer Ft között lehet találni.