Kiviültetvény és különleges házikó a Szent György-hegyen (octogon.hu)

A Szent György-hegy összképéből pontosan annyira lóg ki a különleges formájú, igényesen felújított, ikonikus designbútorokkal és antik kincsekkel berendezett házikó, mint az előtte sorakozó kiviültetvény a Balaton-felvidéki táj szőlőinek sorából. 

Fotó: Kövesdi Réka

 

A Szent György-hegyi modernista nyaraló a tanúhegy házai között évtizedek óta különcként állja a rosszalló tekinteteket, felújított formájában ugyanakkor tökéletesen példázza, mennyi egyéniség és megmenthető lehetőség is lakozik azokban a modernista nyaralókban, melyek esztétikailag ma is értéket képviselnek. A meredek hegyoldalba vájt borospince – ahol eredetileg valóban borászati tevékenységet folytatott korábbi tulajdonosa – a térszinten teraszban végződött, és az erre ráhelyezett előreugró tömegben kaptak helyet a lakóterek, aminek köszönhetően a terasz félig fedett, félig nyitott lett.

Bár a házat sokan inkább lebontották volna, annak új tulajdonosa nem így döntött. Az eredetileg belsőépítész Horváth Ágnes – a Padthai Wokbar egyik tulajdonosa, ügyvezető igazgatója – egy kirándulás alkalmával szeretett bele a festői Szent György-hegy déli oldalán fekvő Hegymagas szépségébe. Később eladó ház után kutatva talált rá a szokatlan formájú házikóra, ami aszimmetrikus hullámpala tetejével feltűnően eltért a hegy többi épületétől. A házat Bánfalvi Koppány építész segítségével újította fel, aki az eredeti tervrajzoknak alapján modernizálta az épületet. Ennek megfelelően a két eredeti állapotban megmaradt oromfalra új fedélszék került, a korhűséghez való igazodás miatt, a korábbi azbesztes hullámpala helyére pedig egy modern változat.

Részletek és további fotók itt találhatók.