Kiválóan vizsgázott a siófoki gondozási központ

„Jelenleg az intézményben nincs COVID-19 gyanús vagy fertőzött személy az ellátottak között. COVID-19 megerősített eset a mai napig nem volt. … Az intézmény a COVID-19 eljárásrend szerinti felkészülést megtette.” – olvasható a Somogy Megyei Kormányhivatal Siófoki Járási Hivatalának áprilisi ellenőrzési jegyzőkönyvében, mely Siófok Város Gondozási Központja Idősek Otthonában készült. Erről a siófoki önkormányzat közleményben tájékoztatta a hirbalaton-hu-t. Az idősek otthona 99 férőhellyel rendelkezik, az ellátottak létszáma pedig 88.

 

– Amikor a koronavírus megjelent Magyarországon, első dolgunk volt, hogy a gondozási központunk idős lakóiról és dolgozóiról gondoskodjunk, ellássuk őket megfelelő védőfelszerelésekkel, fertőtlenítő szerekkel. Az illetékes kormányhivatali szerv április 17-én végezte el intézményünk teljes körű ellenőrzését. Elmondhatom, hogy az ott dolgozók – a rosszindulatú, minden alapot nélkülöző sajtóhíresztelésekre rácáfolva – kiváló munkát végeztek és végeznek most is, ugyanis a hatóság az ellenőrzés során negatívumot, hiányosságot nem talált – nyilatkozta dr. Lengyel Róbert, Siófok Város polgármestere.

Siófok Város Gondozási Központjában a látogatási tilalmat már március elején bevezették, és természetesen a higiéniára fokozottabban és folyamatosan figyelnek azóta is, így rendszeresek a szigorú szabályok szerinti fertőtlenítések. A feladatot immár fertőtlenítő géppel végzik, melyet Siófok Város Önkormányzata a beérkezett felajánlásokból juttatott el a Gondozási Központ számára. Április 27-én délelőtt újabb, komplex fertőtlenítésre kerül sor, melyet ezúttal központilag szerveztek, és a honvédségtől érkező 2 raj (6 fő) végez majd el.

„A két épületből álló intézményegység teljes lezárása szalaggal megtörtént. Jól látható módon körbekerített, elkülönített. Az intézmény összes bejáratánál szintén jól látható módon a tájékoztató – az általános látogatási tilalomról – kihelyezésre került. … A kiadott országos eljárásrendnek megfelelően az intézmény kidolgozta a saját COVID-19 eljárásrendjét. Az oktatás minden intézményi dolgozó részére megtörtént.” – áll a jegyzőkönyv összegzésében, mely alapján az intézmény dolgozói a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos ellátási és megelőzési protokoll oktatásban is részt vettek, a szociális intézményekre vonatkozó eljárásrendet megismerték.

Tehát a rendkívüli járványügyi helyzetben a dolgozókat megfelelően felkészítették, védőfelszereléssel ellátták, amelyből tartalékot is képeztek. Ahogy a vizsgálati jelentés a dolgozók korrekt munkájával kapcsolatosan fogalmaz: „rutinszerűen használják a sebészi szájmaszkot és az egyszer használatos gumikesztyűt jelenleg az ellátás során. Zsebben hordható kis kiszerelésű alkoholos kézfertőtlenítő jelenleg a dolgozók számára szintén biztosított. A vezető ápoló, a COVID 19 fertőzéssel kapcsolatos felkészülési és infekciókontroll feladatait betartja és betartatja a dolgozókkal”.

A munkavállalók egészségügyi állapotát a munkába állás előtt napi szinten ellenőrzik, és a megfelelő kézfertőtlenítés is rendszeres.

A gondozási központ – az eljárásrendben foglaltaknak megfelelően – gondoskodik azokról a lakókról is, akik kórházi ellátásból térnek vissza az intézménybe. Számukra, 14 napos járványügyi megfigyelés végett – saját fürdőszobával, külön bejárattal rendelkező – izolációs szoba biztosított.

– Intézményünk felkészült a koronavírus gyanús és igazolt betegek elkülönítésére is, ápolásukhoz, gondozásukhoz a szükséges felszerelés és eszközök folyamatosan elérhetőek. Adott esetben külön ápoló személyzetet tudunk biztosítani, illetve az izolációs célra kijelölhető szobák, indokolt esetben leválasztható folyosószárny is rendelkezésre állhat. Végszükség esetén – maximálisan 22 fő befogadására alkalmas – komplett épületrész különíthető el – nyilatkozta Sárváriné Vörös Viktória intézményvezető az önkormányzat közleménye szerint.