Kiváló az idei szilvatermés (tvkeszthely.hu)

Nyakunkon a gyümölcsszüret – már ha nem fagyott el a termés kora tavasszal. A szilva az egyik legnépszerűbb gyümölcs, egyebek mellett tisztítja a vért, csökkenti a vérnyomást és a vér koleszterinszintjét is. Ez a gyümölcs hétszáz-nyolcszáz forint körüli kilóáron kapható a piacon – írja a tvkeszthely.hu.

Az idei évben kiváló a szilvatermés annak ellenére, hogy a tavaszi fagyok néhány helyen nagy károkat okoztak. A hazai szilva szezonja a sokféleségnek köszönhetően júliustól egészen októberig tart. Ez azt jelenti, hogy javában tart a szilvaszezon. “Szilvát, azt mindenképpen szoktam vásárolni, lekvár főzésre. Ugye mert tartósítószer-mentes, cukormentes. Hogy vagyok megelégedve az árakkal? Hát ez változó, mert az üzletekben bizony a duplája az ára a szilvának. Itt azért lehet találni olcsóbb árukat” – így vélekedett Ványi Ildikó.

A jellemzően hét-nyolcszáz forintos árnál kedvezőbb tarifákat a “szedd magad” szilvaföldek kínálnak. A piacokon, az üzletekben inkább az előbbi díjtétellel lehet találkozni. A háziasszonyok többnyire befőzik a sokféle ásványi anyagot, pl. vasat, kalciumot, káliumot, magnéziumot, foszfort, szelént, valamint vitaminokat  tartalmazó gyümölcsöt. Varga Mária így gondolja: “Szilvát ritkán szoktam venni, nem vagyok nagy rajongója a szilvának. Ha veszek, akkor lekvárt vagy dzsemet csinálok belőle. Az árak milyenek? Hát minden drága.”

A kereskedők is megerősítik: az idei termés ugyan kevésnek mondható, ám a minősége kiváló. “Áruljuk, nyilván kicsit emeltebb áron, de ugyanúgy viszik, mint amikor még mondjuk fele ennyibe került. A forgalom nem csökkent semennyire sem. A termésátlag azt nyilván gyérebb, de ettől függetlenül a vásárlók ugyanolyan határozottsággal akarják megvenni. Néha én is csodálkozom azon, hogy mennyi vevőnk van csak a szilvára” – mondja Ángyán József Attila őstermelő, kereskedő.

A gyümölcsösökben folyamatosan szedik a gazdák a szilvát. Partics Gyula az általa leszedett termésnek más sorsot szán, mint a piacon vásárló háziasszonyok. Így fogalmazott: “Hogyha a feleségem ér oda előbb, akkor lekvár lesz a szilvából. Hogyha pedig én, akkor nem csak lekvár, hanem pálinka is. Az idén nagyon jó volt a a szilvatermés – illetve hát még mindig az, hiszen most még szedjük a szilvát. Ez ugye azt jelenti, hogy az utóbbi években virágzásban egyéb események miatt nem volt jó a szilva, most az idén tényleg jó. A hagyományos szilvák is jók, és a nemesített szilvafajták is jók.”

Az idei, jó minőségű termést magas cukortartalom is jellemzi. Ebből jó cukorfokú cefre, majd a főzés során kiváló pálinka várható.