Kivágták a tihanyiak kedvenc fáját egy bicikliút miatt, ami végül át sem megy a helyén (telex.hu)

Október elején írta meg a Telex, hogy a tihanyi bicikliút kiszélesítése miatt több más fa mellett kivágtak egy akkor 250 évesnek hitt, tavaly az év fájának jelölt nyárfát is, ami a környék szimbóluma volt, sokan Tihany kapujának is nevezték. Az újság olvasói által küldött fotók szerint azonban a készülő kerékpárút éppen kikerüli annak földben hagyott tönkjét. A hirbalaton.hu-nak a NIF Zrt. hétfőn délelőtt helyreigazítási kérést küldött mely a “NIF Zrt: 40 év körüli, vágásérett fa eltávolítása történt a Tihanynál épülő kerékpárút miatt (helyreigazítás fotókkal)” című írásban érhető el.


A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) a fa kivágása után azt nyilatkozta a Telexnek, hogy nem volt más lehetőségük, mert a bicikliút nyomvonalának megváltoztatásával még több fa kivágása vált volna szükségessé. A kivágott fák pótlásáról pedig a beruházás keretében gondoskodnak.

A telex.hu olvasói a napokban azonban megdöbbentő fotókat küldtek, amelyeken az látszik, hogy a kivágott fa tönkjét benne hagyták a földben, így pontosan látszik, hogy a készülő bicikliút éppen kikerüli a fát.

Mint egyikük írta,

rettentően felháborított a ma tapasztalt állapot, amin az látszik, hogy a konkrét út megvalósulását látva teljesen indokolatlan volt a 250 éves fa kivágása. Az lenne a minimum, hogy az érintett szervek beismerik a hibájukat. Megérintő volt ugyanakkor látni, hogy valaki mécseseket tett ki rá.

Egy másik olvasójuk azon értetlenkedett, hogy vajon cinizmusból hagyták-e meg az egykor 13 méter magas fa csonkját, ami a helyiek kedvenc fája volt – ugyanis a 71-es főút tihanyi leágazásának sarkán lévő fa látványánál érezték azt egy-egy útjuk után, hogy hazaérkeztek.

A cikk folytatása a telex.hu oldalán itt elolvasható.