Kivágnak a héten egy 30 éves juharfasort Csopakon (Frissítés: a polgármester nyilatkozata)

Május 10-én volt a madarak és a fák napja, így különösen szomorú a hír, hogy Csopakon a vasút villamosítása – illetve a helyi lakosok szerint a figyelmetlen tervezés – miatt ki kell vágni egy 30-33 darabból álló fasort. A Vasút utcában közel 30 éve társadalmi munkában ültetett juharfákat és pár diófát a héten csütörtökön és pénteken kívánják kivágni, amiről alig egy hete értesítették a lakosságot – számoltak be a hirbalaton.hu-nak csopaki lakosok. FRISS: Ambrus Tibor polgármester elmondta, hiába kérte a tervek módosítását, kiemelt állami beruházásról van szó, de más érv is szólt e műszaki megoldás mellett. Újabb hírünk: szeptemberre halasztották a kivágást, most „csak” csonkítás lesz.

Csopakon amúgy példa értékű polgármesteri rendelet született év elején, amely tiltja a fák kivágását a madarak költési időszakában, március 1. és augusztus 31. között. Ehhez képest a közelmúltban vágott ki fákat a hajdani közforgalmú kikötő új tulajdonosa is, a helyiek beszámolói szerint. 

 A kivágásra ítélt, vasút melletti csopaki fasor ma (Fotó: HírBalaton)

A vasút villamosításához szükséges, oszlopokra szerelt vezetékek melletti biztonsági sávon belülre került a fasor, ezért kívánják azt kivágni – a helyiek tudomása szerint, akik sérelmezték, hogy az ügyről csak a múlt héten értesültek, holott lett volna más megoldás. Több helyen a vasút másik oldalán fut az új vezeték, ami ezen a szakaszon is megmenthette volna a fasort – állítják. Úgy látják, sem a MÁV tervezői, sem a vasúttársasággal korábban egyeztető helyi önkormányzat nem járt el elég körültekintően, azért kell vesznie az értékes, egészséges fasornak.

– Most már késő minden tiltakozáshoz, hiszen a vezetéktartó oszlopokat felállították, és hamarosan beindul a villamosított vasút a Balaton északi részén is, amit egyébként mindenki nagyon vár – fogalmazott az egyikük.

.

Polgármester: „annyit tehettünk, hogy új fasor ültetését kértük”

Ambrus Tibor polgármester a hirbalaton.hu-nak azt nyilatkozta, mindent megtett a fasor megmaradásáért, írásban is kérte a kivitelezőtől, de az észak-balatoni vasút villamosítása kiemelt állami beruházás, amibe sem egy helyi rendelet, sem egy polgármester nemigen szólhat bele. Hozzátette, az egyeztetések során az is kiderült, hogy azért nem lehet ezen a szakaszon a vezetéket a vasút másik oldalára vinni, mert akkor túl közel haladna egy buszmegállóhoz, és annak lámpatesteihez. „Annyit tehettünk, hogy a fasor kivágásához csak úgy járultunk hozzá, ha azzal egy időben új, kisebb növésű gömbjuharfákat ültetnek a kivágott fák helyére” – mondta.

Ami a magánkézbe került volt közforgalmú kikötő területét illeti, az új tulajdonos sok oldalas szakértői véleménnyel igazolta, hogy beteg, balesetveszélyes fákat akar kivágatni, amire az új helyi rendelet is lehetőséget biztosít – számolt be a polgármester. „Bár az engedélyt korábban megkapta, sajnos két nyárfa kivágására csak a közelmúltban került sor. További 3-4 fát is ki akar vágatni az amúgy közparkként nyilvántartott területéről hasonló indokokkal, amit az önkormányzat kérésérésre őszre halasztott” – tette hozzá.

.

A példaértékű csopaki rendelet

„Még a tél fagyos időszakát éljük, de abban biztosak lehetünk, hogy idén is hamarosan beköszönt a tavasz, ami nemcsak a kiskerttulajdonosok és szőlősgazdák számára kiemelt időszak, hanem a természet számára is” – írta közösségi oldalán még február elején Csopak polgármestere.

Ambrus Tibor hozzátette: ekkor indul be újra az élet, kizöldülnek a fák, fészket építenek és tojásokat raknak a madarak, és számos emlősfaj is ekkor hozza világra az utódait. A növényzet, a bokrok sűrűje, a fák lombja, törzse számukra táplálékot és védelmet jelent, az életet jelenti.

Annak érdekében, hogy megvédjük természetes környezetünket, és annak lakóit, – képviselő társaimmal egyeztetve – polgármesteri rendelettel tiltottam meg a fák kivágását a költési időszakban, március 1. és augusztus 31. között.

– tette közzé a polgármester.

(A 3/2021. (II.3.) önkormányzati rendelet a csopaki környezet védelméről szóló, 23/2008 (XI.25.) számú helyi rendeletbe épült be módosításként. Idézet a módosításból: „A rendelet 25.§-a kiegészül az alábbi (3a) bekezdéssel:„(3a) A fák kivágása – az élet – és vagyonbiztonságot veszélyeztető fák kivételével – nem engedélyezhető a madarak szaporodási és vegetációs időszakában, vagyis március 1. és augusztus 31. között”)

Ilyen volt ősszel a kivágásra ítélt csopaki fasor (Fotó: Aradi Anita/Facebook)

A csopaki rendelet általános indoklása így kezdődik:

„Kiemelt figyelmet fordítva a helyi környezet- és madárvédelemre, javasoljuk rendeletünk módosítását. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a Madarak és Fák Napja alkalmából több ízben is felhívta a figyelmet arra, hogy a szaporodási és vegetációs időszakban végzett fa- és bokroskivágások súlyos természetvédelmi kockázatot jelentenek.

A rosszkor és rosszul végzett területrendezés, különösen, ha ez a fás szárú növényzet vegetációs időszakban történő tömeges eltávolításával jár együtt, jelentős természetvédelmi kárt okoz.”