Kiszorulnak a horgászok a Balaton partjáról (sonline.hu)

Egyre kevesebb olyan hely van a Balaton körül, amely alkalmas lehet halfogásra. A strandon, a mólón és a kikötőkben ugyanis nem látják szívesen a pecásokat.  Érdekes, hogy „kiszorulnak”, hiszen manapság többen horgászhatnának a parton – mondta el véleményét Kozári Miklós a Kaposvári Sporthorgász Egyesület elnöke, a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) alelnöke a sonline.hu-nak.

 

Kozári MIklós szerint pár évvel ezelőtt halászni is lehetett a Balatonon, mára azonban már csak a horgászat maradt, de mégis kevesebben találnak maguknak halfogásra alkalmas helyet. Ennek több oka is van. Sok a nádas a Balaton körül, amit ugye „tíz körömmel” védenek, de ez érthető is, hiszen tisztítja a vizet. Egyre több kikötő van a tó körül, ami miatt szintén nem lehet pecázni. A mólón sem szeretik, ha ott tartózkodik egy horgász, mert szemetel. Ebben is van igazság, de nem jellemző annyira –  tette hozzá a horgász szövetség alelnöke.

– Ráadásul, ha a közterületfelügyelő vagy egy kikötőőr szemetelni látja a horgászt, akkor vagy összeszedeti vele, vagy elzavarja onnan, erre szabály is van. Gondot okoz még a beépítettség is. Sok villatulajdonos ugyanis egészen a partig építkezik, ami nem egészen szabályos. Probléma az is, hogy a kempingekben sem tudnak horgászni és nagyon kevés a csónakkikötő is a tó körül. Kozári Miklós szerint a megoldás az lehet, ha az önkormányzatok, helyi horgászegyesületek és kempingek felismernék a horgászatban rejlő lehetőségeket. Például a megmaradt szabad területeken horgászhelyeket jelölnének ki, csónakkikötőket létesítenének és a kempingekben is biztosítanának horgászati lehetőséget – mondta Kozári Miklós.

A Kaposvári Sporthorgász Egyesületnek valamivel több mint 2800 tagja van, közülük 800 pecás a Balatonra is váltott engedélytb – olvasható a sonline.hu-n.