Kiszáradás kisgyerekeknél: nagyon oda kell figyelni rá a kánikulában (femina.hu)

A Balatonra,  a hegyekbe, a tengerpartra, vagy valami egzotikus országba utaznál? A femina.hu mutatja, hogyan tudod megelőzni a nyári bajokat!

Kisgyerekkel a nyaralás gondos tervezés eredménye az úti cél kiválasztásától kezdve az utolsó kis trikó becsomagolásáig.

Dr. Sebő Zsuzsanna gyermekorvos most abban segít, hogy milyen lehetséges veszélyekre kell felkészülni, és mi kerüljön be feltétlenül a bőröndbe, hogy tényleg felhőtlen legyen a nyaralás az egész család számára.

A kiszáradás tünetei ellen

Kiszáradáshoz vezethet, ha nem veszik komolyan, hogy az izzadás folyadék- és sóvesztéssel jár, és ezeket nem pótolják. Ennek lehet tünete a fáradékonyság, az étvágytalanság, szédülés, fejfájás, a szapora szívverés, hányinger-hányás, az izomgörcsök és végső esetben az eszméletvesztés. Ennek elkerülése végett fokozottan figyelni kell a folyadékbevitelre. Ha a baba még csak szopizik, elegendő neki az anyatej, ha már kell hozzátáplálni, akkor evés előtt és után, valamint napközben is többször meg kell kínálni vízzel.

A napszúrás tünetei megelőzhetőek

Egyéves kor alatti gyerekek semmiképp ne legyenek a tűző napon, sőt lehetőleg a nagyobbak is csak árnyékban, fa vagy ernyő alatt játsszanak, ott is lehetőleg fejfedőben, kora délelőtt vagy késő délután. Az egyik legveszélyesebb állapot a napszúrás, amelynek tünetei a fejfájás, szédülés, kábultság, émelygés, hányinger. Enyhe esetben otthoni, két-három napos ágynyugalom javasolt hűvös, sötét szobában.

Ájulás a melegben

Előfordulhatnak további hőártalmak is, ilyen a hőkollapszus, vagyis a meleg miatti ájulás, vízmérgezés, hőguta, hőkimerülés, hőpangás is. Ezek ellen általánosságban úgy lehet védekezni, hogy kerülni kell a forróságban tartózkodást, főleg a fizikai megterhelést, odafigyelni nemcsak a folyadék, hanem a só- és ásványianyag-pótlásra is.

Bőrkiütések a melegtől, napégés

Nyáron gyakoribbak a bőrön jelentkező elváltozások, amelyek víztől, naptól, rovaroktól, tengeri állatoktól alakulhatnak ki. Napégés ellen a legjobb támadás a védekezés! Napon kizárólag jó minőségű, magas faktorszámú naptej használatát követően tartózkodjunk, ezt semmiképp nem szabad kihagyni a bőröndből! A nyaralás során rendszeresen érdemes kenni az egész családot, és nemcsak strandolás, hanem például városnézés közben is. A melegkiütés a babák és kisgyermekek testén bárhol jelentkezhet, ilyenkor az érintett felületet szárazon kell tartani, ha lehet, akkor ne fedje ruha a nap egy részében, így a kiütések hamar elmúlnak. A csomagba érdemes elrejteni egy kis hintőport, ez enyhítheti a kellemetlen tüneteket.

Nyáron megnő a rovarcsípések száma

A rovarcsípéseket is meg lehet előzni különböző rovar-, szúnyog-, kullancsriasztó szerekkel, amelyek bizonyos típusai már egészen csecsemőkortól is alkalmazhatóak.

Gyakori sérülések, a vakáció elkerülhetetlen vendégei

Kötszert feltétlen vinni kell a nyaralásra. Korszerűtlen és tilos sebhintőport a sebekre tenni, helyette valamilyen fertőtlenítő oldat használata javasolt, amit szintén nem szabad otthon felejteni.

Trópusi betegségek – nem csak a trópusokon!

Hasmenéses megbetegedések a trópusokra utazóknál nagyon gyakran jelentkeznek. Az emésztőrendszeri fertőzéseket leggyakrabban a fertőzött étel és ital okozza. Elővigyázatosságból nem szabad palackozatlan, nem ellenőrizhető forrásból származó italt, pasztőrözetlen tejet, nem kellően megfőzött vagy átsütött húst fogyasztani. Egzotikus országokban fontos szabály, hogy fogyasztás előtt mindent forralni, sütni, hámozni kell! Ám nem is feltétlenül kell egy kis hasmarsért túl messzire utazni, hiszen nyáron minden hamarabb megromlik, a kicsik hajlamosak leszedni a mosatlan gyümölcsöt, beleinni a medence vizébe, ezek pedig hasmenést okozhatnak. Ilyenkor fokozottan kell figyelni a folyadékpótlásra, és általában nem ajánlott hasfogót alkalmazni, mert fontos, hogy a rossz étel mihamarabb kiürüljön a gyerek szervezetéből. Hasmenés esetén különösen oda kell figyelni a folyadékpótlásra, mert még nagyobb a kiszáradás veszélye.

Szemgyulladás, a lubickolás megkeserítője

Gyakran elronthatja a vízparti nyaralást egy kis szemgyulladás is. A víz alatt lubickoló gyerekre tegyünk úszószemüveget, az úticsomagban pedig legyen nálunk a szemvidítófűből (euphrasia) készült szer.

10 akupresszúrás pont a testen, ami segít átvészelni a kánikulát

Az akupresszúra, az ősi kínai gyógymód segíthet akár percek alatt csökkenteni a kellemetlenségeket. Tíz pontot mutatunk a testen, melynek határozott, de nem túl erős, pár másodpercig történő megnyomása jobb közérzetet és felfrissülést hozhat