Kispontyok érkeztek a Balatonba

Újabb, jelentős mennyiségű előnevelt ponttyal gyarapodott a Balaton halállománya. 150.000 db előnevelt pontyot telepített pénteken a Szigligeti-öbölbe a balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. Ez, az éves, 300 tonna két- és háromnyaras kötelezettségen felüli mennyiség- számol be honlapján a halgazdálkodási cég.

A pontyivadékot a Balatonedericsi HE és a Lesence HE kikötőjében szivornyával eresztették a Balatonba, illetve a Lesence-patak torkolat feletti szakaszába a helyi horgászok segítségével.

Ezzel együtt idén összesen 442.000 db előnevelt pontyot helyeztek ki a Balatonba, továbbá 300.000 db-ot a Kis-Balatonba. A társaság halgazdálkodási terve összesen 250.000 db előnevelt ponty telepítését írja elő a Kis-Balatonba, az ezen túli mennyiség terven felüli többlettelepítés, köszönhetően a szobőség kásosnál is sikeresebb pontyszaporításnak. Az előnevelt ivadékot a Balaton és vízrendszere tápanyagban – és így planktonban – leggazdagabb részeire helyezték ki, bízva minél nagyobb arányú megmaradásukban- írja a balatonihal.hu.