KISOSZ: két slágerszakma a Balatonnál (veol.hu)

Slágerszakma az, amivel jól lehet keresni. Ennek előfeltétele, hogy az adott munkaterületet nagyon jól kell ismernie annak, aki azt műveli – mondta Vágó Péter, a KISOSZ Veszprém megyei elnöke, két ilyet kiemelve a Balatonnál.

 

Vágó Péter a Balatonnál két slágerszakmát nevezett meg. A jó szakács az egyik ilyen, főleg az, aki szereti a szakmáját, a nyersanyagot és kreatív. Ez egy jó és megfizetett szakma. A másik pedig a kereskedő, hiszen az ágazat újra fellendülőben van. Régebben az rangot jelentett, ha valaki kereskedő volt.

Olyan központi hely ma a kereskedelem, ahol az emberek megfordulnak, beszélgetnek, vásárolnak, és aki ebben a közegben jól érzi magát, szereti az embereket, az árut, és szeret egy kicsit rafináltan gondolkodni, az ezt választja – vélekedik a KISOSZ megyei elnöke.

Más területekkel kapcsolatban elmondta, hogy változatlanul sok ember kellene, hogy jól művelje az informatikát. Ennek egy kis része, az e-kereskedelem, a web-áruházak, mindenkit érintenek. Úgy gondolja, hogy lassan, de tolódik a vevők érdeklődése ebbe az irányba.

Kitért arra, egy jó szakácsnál is elengedhetetlenek a számítástechnikai ismeretek, hiszen a gépesített világban, az árurendelés, a nyilvántartás, az áru kivétele számítógépen történik. Jól kell ismernie valamilyen nyelvet és az embereket is. Egy vezetőszakácsnak, nem csak önmagáért kell felelnie, hanem be kell osztania a munkát, tapasztalatokat kell átadnia, tanítania kell az embereit.

Az ilyen szakemberekre van igény. – Sajnos sokan elmennek külföldre, ami nem baj, csak jöjjenek vissza, mint a régi céheknél. Elmegy, kitanulja a szakma bizonyos elemeit, visszahozza, és itt megvalósítja. Ez ma még ritka, de előfordul – folytatta Vágó Péter.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a szakácsoknak folyamatosan tanulniuk kell, hiába jól képzettek. Ma ezen a szakmán belül sláger a diétás szakács. A nagy szállodákban és a nagyobb vendéglátóhelyeken sok olyan vendég megfordul, akinek szervi baja van, laktózérzékeny, vagy vegetáriánus. Hiába tanulta a séf a szakmáját 10-15 évvel ezelőtt, ezek a problémák most jöttek elő.

Vágó Péter a kereskedelmi slágerszakmákkal kapcsolatban a műszaki cikk eladót emelte ki, mert ma a vevő az ő szakmai tudásukra kell, hogy hagyatkozzon vásárláskor. Véleménye szerint a másik keresett szakma az eladók körében a virágbolti eladó.

(9:50)