Kismotorfecskendő-szerelésben is lehet bajnokot avatni

Hét évvel ezelőtt a Zalaegerszegi Hivatásos Tűzoltóság kezdeményezésével szervezték az első kismotorfecskendő-szerelési bajnokságot. Idén májustól nyolc fordulóban zajlik a verseny, a hatodikban Balatongyörök ad otthont a hétvégén.

 

A versenysorozat a tűzoltósport egyik leglátványosabb száma, amelyet a balatongyöröki Parti sétányon tekinthetnek meg az érdeklődők augusztus 26-án 10:00 órától.

Összesen három – retro, modern és női – kategóriában indulhatnak a hét fős csapatok. A retro kategóriában a több évtizeddel korábban gyártott ám még jelenleg is széles körben elterjedt kismotorfecskendőkkel állnak rajthoz a csapatok. A modern kategória azonban már a korszerű nagyobb teljesítményű motoroké. E kettő kategóriában a csapatok személyi összetételére nincs megkötés. A női kategória sajátossága viszont az, hogy ebben már csak tisztán nőkből álló csapatok állhatnak rajthoz, azaz még a kismotorfecskendőt kezelő személynek is nőnek kell lenni – olvasható a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján.

A versenyek nézői látogatottsága évről évre emelkedik, bár még sokak számára ismeretlen a sportág, amely rendkívüli csapatmunkát igényel és összeszokottság is szükséges hozzá. A kismotorfecskendő-szerelés során a versenycsapatok a valós tűzesetek oltásakor is alkalmazott szerelést hajtják végre. Mivel gyakran csak tized- vagy századmásodperceken múlik egy-egy helyezés sorsa, egy alapvetően felkészült versenyző csekély hibája miatt is végezhet utolsó helyen egy esélyesnek vélt csapat. Roppant összetett feladat lévén a bajnokság fordulói között a fecskendők karbantartása és a gyakorlás is elengedhetetlen.

A bajnokságban hivatásos, önkormányzati, létesítményi és önkéntes tűzoltó csapatok is indulhatnak, s a korábbi évek tapasztalatai szerint számos versenyre még a határon túlról is érkeznek nevezők.

Az előnevezések alapján idén Balatongyörökön negyven csapatra lehet számítani, közülük hat felvidéki magyar településről érkezik. Mivel több kategóriában is lehet indulni, így közel hetven futamra kerülhet sor.

Az este folyamán az érdeklődőket szabadtéri tűzoltóbálra várják szeretettel a szervezők.