Kisgyermekes családoknak ajánljuk: elkészült Zamárdi fövenystrandja (fotókkal)

Egy régi terv valósult meg a déli part kedvelt üdülőhelyén, Zamárdiban: fövenystrandot adtak át, amely pályázati forrásból valósult meg. A város szabadstrand-fejlesztésre nyert 200 millió forintjának több mint felét fordították a mai napon átadott beruházásra. A fejlesztés a kisgyermekes családok komfortosabb fürdőzését biztosítja.

(Fotó: hirbalaton.hu)

A Kisfaludy 2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. idén márciusban írt ki pályázatot szabadstrandok fejlesztésére a balatoni önkormányzatok számára.

Zamárdi pályázata is a nyertesek között volt, szabadstrandjai fejlesztésére összesen 200 millió forint támogatást nyert, így a város belevághatott egy korábbi elképzelés megvalósításába. A mintegy 3 kilométer hosszú szabadstrand Kilátó utcai végében, a parti sávban és a mögötte elterülő gyepes részen fövenystrandot alakítottak ki.

– Ezzel a fejlesztéssel az volt a célunk, hogy a szabadstrand kissé kieső, nyugati végét frekventáltabbá tegyük, úgymond bevonjuk a vérkeringésbe. Ezáltal a pici gyermekekkel érkező családoknak is újabb alternatívát tudunk biztosítani a biztonságos pancsolás megteremtésével – fogalmazott a város polgármestere, Csákovics Gyula.

Elsőként az elavult betonburkolatot távolították el. A partvédőművet megbontották, majd egy kotrást követően plázsos részt alakítottak ki. Előkezelt keményfa cölöpökkel körbekerítették a föveny határát. Egy lassan mélyülő partszakaszt hoztak létre, amely ideális a pici gyermekek számára is, mind fürdésre, mind pedig homokozásra, napozásra.

(Fotó: hirbalaton.hu)

A víz felől bejárati részen növényekkel tarkított hullámtörő szigetet hoztak létre, amelyen tartózkodni tilos. Ennek célja a hullámzás elhaboló hatásának kivédése.

A megújított mintegy 30×40 méteres strandszakasz mögött egy bisztró, továbbá öltözők és mellékhelyiség is található. A nagyobbak számára vízibicikli kölcsönző, a kisebbek számára játszótér biztosít még kikapcsolódást, szórakozást.

(Fotó: hirbalaton.hu)

 

A beruházás eddig mintegy bruttó 85 millió forintba került, de a közeljövőben még egy saválló fémből készült 18 méteres híd szerkezetet is kihelyeznek, amely a fövennyel érintett vízszakasz felett ível majd át. Ennek várható költsége 19 millió forint. A föveny térburkolattal borított járdán körbejárható.

A korábbi térvilágítást megújuló energiaforrásokra cserélték. Öt darab háromfokozatú, napelemes, mozgásérzékelős kandeláber biztosítja a föveny környezetének megvilágítását.

(Fotó: hirbalaton.hu)