Kísértetüdülő Zamárdi partján (szellemvarosok.blog.hu)

A Zamárdiban található Berva üdülő a közel 20 éve becsődölt egri Berva Finomszerelvénygyáré volt, ahol a gyár dolgozói és családjai töltöttek boldog nyarakat egykor. Az üdülő közelében lakók beszámolója szerint a hajdani vendégek még ma is szívesen elzarándokolnak ide, de csak a szégyenteljes pusztulással találkozhatnak a jó adottságú Balaton-parti nyaralóhelyen – derül ki a szellemvarosok.blog.hu beszámolójából.

 

A Berva hatalmas fejlesztésekbe kezdett a 60-as években, aminek köszönhetően megnyitotta kapuit a egri gyár saját üdülője. A finomszerelvénygyár a kétezres évek elején jutott csődbe és bezárt, majd megkezdődött a felszámolása. Egy korabeli újság így ír: “A felszámolás ideje alatt több per is zajlott, legtovább a balatoni üdülő eladása körül, amelyet még a felszámolás előtt értékesített a cég, a kifogások szerint áron alul…”

 

A helyszínen fotókat és videofelvételt is készítő blogger beszámolója:

“A BERVA gyár egykori üdülője napjainkban nem fest szép képet, látott már szebb időket is. Kifosztva, felgyújtva áll a Balaton partján. Az üdülő kivételes adottsággal, saját partszakasszal is rendelkezik.

A bejárás során láttam, hogy a szomszédban, az út túloldalán észrevettek, hogy bent vagyok az elhagyatott üdülőben, így hát inkább én kezdeményeztem: megkérdeztem az ott lévőktől, hogy tudnak-e valamit helyről? A bácsi elmondása szerint a egykori dolgozók rendszeresen vissza-vissza járnak megnézni, hogy mi történt az egykori üdülőjükkel.

Az üdülőben összesen három épületegyüttes van: A kőből épült bejárati portaépület, ami annak idején először épült meg, a barakkok és az ebédlő. Az utóbbiban nem volt konyhai rész, csak mosogató, vagyis a kaját egy közeli étteremből hozatták ide.

Az ebédlő nem volt túl nagy, 40-50 embernek éppen elegendő hely volt benne. Egy kelet-német DDR feliratú kanalat is találtam a barakk egyik szobájában.

Az egyik épület néhány évvel ezelőtt leégett, amit ott lakó hajléktalanok okoztak. Ottjártamkor is feltehetőleg voltak ott, mivel az egyik ajtó zárva volt, előtte pedig a cuccaikat is megtaláltam.”

(fotók: Szellemvárosok Magyarorazágon)

 

A neten a mai napig hirdeti az üdülőt két turisztikai oldal is ezzel a szöveggel:

“Zamárdiban vízparti üdülőház, saját stranddal 3-6 ágyas szobákkl, ebédlővel, büfével, társalgóval várja az üdülni vágyókat 2-75 főig. Igénybe vehetők, ELLENSZOLGÁLTATÁS NÉLKÜL: stégek, csónakok, vizibiciklik, ping-pong, röplabda, kis kapus focipálya, kosárlabda palánk, bográcsoló, szalonna sütő. Biliárd.” Igaz azt is jelzik, hogy ez a szálláshely nem kérte az oldalukon a bővebb megjelenést, így nincs több információjuk róla.

A blog írása további fotókkal, videóval itt érhető el.