Kisebb szálláshelyek is pályázhatnak támogatásért (zaol.hu)

300 milliárd forintos kormányzati forrás jut hazai a szálláshelyek minőségi megújulására a Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Konstrukció keretében – erről tartott sajtótájékoztatót Ondraschek-Szipka Viktória, a Kisfaludy Szálláshely Fejlesztési Konstrukció projektigazgatója Hévízen. Kis-és középvállalkozások kisebb szálláshelyei is támogatáshoz juthatnak.

 

A 300 milliárd forint keretösszegű program hazánk eddigi legnagyobb turisztikai fejlesztéseket összefogó kormányzati projektje, a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program része.

Ebben olyan desztinációs szemléletű, innovatív és komplex turisztikai fejlesztéseket támogatnak, amelyek gazdaságilag fenntarthatóak, erősítik a térségi kínálatot és oldják a turizmus szezonális egyenlőtlenségeit. A szálláshelyekre vonatkozó projektek társadalmi egyeztetése megkezdődött: a Magyar Turisztikai Ügynökség országjáró sorozatot indított, ennek egyik állomása volt Hévíz.

A sajtótájékoztatón elhangzott: hazánkban a vendégéjszakák számának növekedése kétszerese a világ- és közel háromszorosa az európai átlagnak. Terv, hogy 2019-re a hazai turizmus GDP-hez való hozzájárulása megközelítse az osztrák színvonalat, a 16 százalékot.

– Cél, hogy a Kisfaludy-programban felújított szálláshelyeken közel 20 százalékos árbevétel növekedést tudjunk elérni. Kiemelt törekvésünk, hogy valóban szükséges, turisztikailag indokolt, minőségi megújulást szolgáló, hosszútávon, üzletileg is fenntartható fejlesztések legyenek – szólt a szolgáltatások fejlesztését, újak megvalósítását szolgáló vissza nem térítendő támogatásokról Ondraschek-Szipka Viktória. 2030-ig folyamatosan jelennek meg a pályázati felhívások. Első körben három régiót – köztük a balatonit – érintő tervek szakmai egyeztetése kezdődött meg.

Az első pályázati kiírások várhatóan szeptember elején jelennek meg. Könnyid László, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke kiemelte: nem csak nagy szállodák, kis-és középvállalkozások kisebb szálláshelyei is juthatnak támogatáshoz. Papp Gábor, Hévíz polgármestere az egyre élénkülő hévízi forgalomról szólt: az elmúlt évben 1 millió 76 ezer vendégéjszakát regisztráltak, amit az év első öt hónapjának adatai alapján idén felül fog múlni a város.