Kis cég fejezheti be 1,8 milliárdért a siófoki sportcsarnokot (24.hu/siofok.hu)

A budapesti székhelyű Peszter Építőipari és Kereskedelmi Kft. fogja befejezni a szerkezetkész, siófoki Kiss Szilárd Sportcsarnokot nettó 1,82 milliárd forintért.

 

Egyedüli jelentkezőként épp, hogy csak megfelelt az ajánlati kiírásnak a 4 fős kis cég, akinek alvállalkozóként kormányközeli „nagyágyúk” lesznek a segítségére – figyelt fel az Mfor.hu egy közbeszerzési építkezési pályázatra.

A Peszter Kft.-nek óriási mázlija lehetett, hogy sikerült a munkát elnyernie, ugyanis a legfrissebb beszámoló szerint nem túl sok referenciája volt, és 2014-ben és 2015-ben sem volt egy forint árbevétele sem, 2016-ban viszont 453 millió forint nettó árbevételre tudott szert tenni a 4 alkalmazottjával. És mit ad isten, a kiírásnak így éppen hogy megfelelt (3 lezárt üzleti évre írtak elő 450 millió forintos árbevételt). Na de lesznek szerencsére segítségei, méghozzá elég rutinosak. Íme az alvállalkozók:

  • az Elios Innovatív Zrt. (egykori Tiborcz-érdekeltség),
  • a közbeszerzések egyik sikeres cége, a West Hungária Bau Kft.
  • és Bognár József egyéni vállalkozó.

A portál megállapítása szerint az egész olyan, mintha a Peszter Kft. egyfajta “strómancégként” tündökölne ebben a projektben.

Az eredetileg 1 milliárd forintos siófoki beruházást 2014-ben kezdték el. A Kiss Szilárd Sportcsarnok befejezésére tavaly év végén a kormány 1,9 milliárd forintot biztosított.

 

A Siófok Kézilabda és Tenisz Klub lesz a fenntartó

A siofok.hu tavaly év végi beszámolója szerint a multifunkciós sportkomplexum állami beruházásként valósul meg és 25 évig a Siófok Kézilabda és Tenisz Klub tartja majd fenn.

A létesítmény kivitelezése 2015-ben kezdődött és még abban az évben eljutott a szerkezetkész állapotig. Fodor János, a Siófok Kézilabda Klub ügyvezetője azóta többször is úgy nyilatkozott, hogy mindent megtesz azért, hogy folytatódjon az építkezés, a TAO támogatások azonban egy ilyen léptékű fejlesztéshez nem voltak elegendőek, különösen úgy, hogy időközben a klub beruházásában elkészült egy sportkollégium és épülőben van egy másik sportcsarnok is a legkisebb kézilabdázóknak.

A Magyar Állam nemcsak a beruházás befejezéséhez szükséges anyagi alapot teremtette meg a megítélt 1,9 milliárd forinttal, hanem a sportkomplexum területét is megvásárolja a siófoki önkormányzattól. A sportcsarnok így állami tulajdonba kerül úgy, hogy a komplexumot 25 éven át a Siófok Kézilabda és Tenisz Klub tartja fenn. Az eredetileg ezer fő befogadására tervezett sportcsarnok férőhelyeinek számát 500-al növelik. Az üzemeltetési költségek optimalizálása érdekében a megújuló energiákat szeretnének alkalmazni az építkezés során.

A Siófok Kézilabda és Tenisz Klub 2013-óta 2 milliárd forint értékű fejlesztést hajtott végre Siófokon a városi sportcentrumban. Ezek TAO támogatás felhasználásával, vállalkozói tőke bevonásával, pályázati támogatásból vagy épp állami forrásból valósultak meg – tájékoztatta a klub a siofok.hu-t korábban.