Kincskeresők: fémdetektorral gyűjtik a strandolók értékeit (sonline.hu)

Míg mások önfeledten lubickolnak a kánikulában a balatoni strandokon, éjszaka előkerülnek azok, akik fémdetektorral gyűjtik össze a vízben hagyott értéktárgyakat. A regisztrált keresőtevékenység szabályosnak mondható, ám a törvény szerint a talált tárgyakat le kellene adniuk.

 

– Jó műszerrel a gombostűt is meg lehet találni a vízben – mondta egy dél-somogyi férfi, aki évekkel ezelőtt űzte ezt a tevékenységet, mára viszont abbahagyta, mert féltette a 130 ezer forintos műszerét. – Akkoriban leapadt a vízszint, sokan kutattak fémdetektorral a strandokon, neoprén ruhában. Láttam, hogy mások arany, ezüst ékszereket, értékes napszemüvegeket gyűjtenek össze. Vastag aranyláncokat, amelyek ki sem voltak kapcsolódva, akkor eshettek le a fejen át, amikor a tulajdonosok beleugrottak a vízbe. A gyűrűk is könnyen lecsúsznak.
A strandokon a csúszdák környékén csak apróból öt-hatezer forint is összegyűlt, ezek az érmék a gyerekek zsebeiből potyogtak ki. Volt, aki 12 órán át gyűjtögetett. Hallottam olyanról, akinek 80–100 ezer forint napi bevétele is összejött. Este Fonyódon kezdte, aztán gyalog haladt Boglár, Lelle, Szemes felé a sekély vízben. Közben éjszaka zenét hallgatott, ami kiszűrődött a a partmenti diszkókból. De akkoriban a fürdőzők irigykedtek, gyakran szórtak szét filléreket, hogy akadályozzanak bennünket. De nem volt veszélytelen sem a keresés, mert előbukkantak a tóból lövedékek, kéttenyérnyi aknák darabjai.

 

Hogyan folytathat valaki fémdetektoros kutatást

A kulturális örökség védelméről szóló törvény és kormányrendelet szabályozza a fémkereső műszer használatának feltételeit, illetve az engedélyezés folyamatát. Az engedélyezés megyeszékhelyi, Somogy megyében a Kaposvári Járási Hivatal hatáskörébe tartozik, tudtuk meg a rendőrségtől. A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság (BVRK) amennyiben megkapja az illetékes járási hivataltól a tevékenységet engedélyező határozatot, azt nyilvántartásba veszi. A napi járőrszolgálat során a vízirendészeti járőr ellenőrzi a fémkereső tevékenységet folytatókat, elsősorban az engedély meglétét, és az abban foglalt előírások megtartását. A fémkereső eszközök használata önmagában nem számít bűncselekménynek sem a parton, sem a Balaton vízterületén.

Azonban a talált értékeket le kell adni, mert az lopásnak számít. A törvény szerint, ha a valaki a véletlenül vagy tévedésből hozzá került idegen tárgyakat eltulajdonítja, vagy nyolc napon belül nem adja vissza, a vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Két évre kúszik fel a tétel, ha mindezt kulturális javak körébe tartozó régészeti leletre követik el.
– A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányságra a 2016. és 2017. évben nem érkezett bejelentés fémkereső eszköz használata, vagy ilyen tevékenység végzése miatt, és több év átlagában is elmondható, hogy évi egy-két bejelentés szokott érkezni, ám ezekben az esetekben sem tártunk fel szabálytalanságot – felelte kérdésünkre Orbán Zoltán, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. – A járőrnek nem elsődleges feladata a tómederből előkerült tárgyak ellenőrzése, így arról, hogy milyen tárgyakat találtak a Balatonban, a rendőrségnek nincs sem nyilvántartása, sem tapasztalata.
A Balaton medréből évente változó számban kerülnek elő különféle, elsősorban II. világháborús robbanótestek, lövedékek, azonban ezeket minden esetben a fürdőzők találták meg, fémkereső tevékenységet végző személytől tudomásunk szerint még nem érkezett ilyen bejelentés.