Kínában turnézik az alig húszéves füredi ütős (Balatonfüredi Napló)

Zenében ütősek a füredi fiatalok. A fesztiválok nagyszínpadaira berobbant Lóci játszik együttes gitárosa, Fülöp Bence mellett Kolics Máté is aratja a babérokat, bár ő az ütős szekciót részesíti előnyben.

Kolics Mátét gyerekkorában a fakanalak érdekelték, de nem főzött velük, hanem a párnákat és a lábasokat püfölte, merthogy kicsi kora óta járnak a kezei. Nagybátyja, Csincsi Ferenc volt a Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekar karnagya, így rendszeresen jártak a koncertjeikre. Ott is az ütős szekció varázsolta el leginkább: tátott szájjal leste a doboknál ülőt, vagy épp a xylofon éles, kopogós, dallamos hangja ragadta el. A karnagy fia, ifjabb Csincsi Ferenc – Máté unokatestvére – annak rendje és módja szerint bekerült a zenekarba, fel lehetett rá nézni, aztán utol lehetett érni korban, és hat évesen hova máshova vezetett volna Máté útja, mint a balatonfüredi Ferencsik János Zeneiskolába.

A zenei pálya választása tudatos volt Máténál, általános iskola hetedik osztályában már eldőlt, hogy zeneművészeti szakközépiskolában tanul tovább. A választott város Szombathely lett, majd jött a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara, ahol Dr. Szabó István és Szalai Tamás gondos figyelme alatt jelenleg harmadéves hallgató. Jövő májusban diplomázik az alapszakon, és a mastert is itt szeretné végezni.

Az idei év mozgalmas volt Máté életében: áprilisban harmadik lett a Rézfúvós és Ütőhangszeres Találkozón. Aztán szeptemberben Olaszországba utazott, s ha már ott volt, begyűjtötte a Percussive Arts Society (Italy PAS) nemzetközi ütőhangszeres verseny második helyezését, kisdob „C” kategória (ez a legmagasabb, 26-32 éves korig engedett kategória). Rendszeresen koncertezik országszerte az egyetem Sonus ütőegyüttesével, és hívják olyan kiváló szimfonikus zenekarokhoz, mint a szombathelyi Savaria, a székesfehérvári Alba Regia, az óbudai Danubia vagy a debreceni Kodály Filharmónia. A határokat a Sonus ütőegyüttessel feszegeti – legutóbb Krakkóban és Besztercebányán fordultak meg -, most pedig a Kodály Filharmonikus Zenekarral Kínában turnézik.

Máté alig múlt húsz éves, egyelőre itthoni zenekarokban szeretné ismertté tenni magát, hogy minél több helyen játszhasson. Egy hazai szimfonikus zenekar tagjaként el tudja magát képzelni, de az sem kizárt, hogy külföldi irányba fordul, ahogy ő mondja: „ez még a jövő zenéje”, és szívesen tanítana is.