Kilencedik nagy zümmögés a Balatonon: augusztus 21-én lesz a Zöldszalag Regatta

A zöld nagyjából ötven árnyalata vonul fel augusztus 21-én a Balaton keleti medencéjében, hiszen nagyjából félszáz hajóból álló flottát és 250-300 fős legénységet vár a szervező Balatonfői Yacht Club az elektromos hajók nagy futamára, a 9. Zöldszalag Regattára – áll a szervezők közleményében.

A rendezők nagyjából tucatnyi márka félszáz hajóját és körülbelül 250-300 fős legénységét várják Balatonkenese hangulatos kikötőjébe a nemzeti ünnep hosszú hétvégéjén.

Az érdekes ügyességi verseny egyfajta klasszikus csillagtúra a vízen; a hajósoknak a rendezőktől kapott elektronikus vagy nyomtatott térkép segítségével különböző tájékozódási pontokat kell megkeresniük, és megérinteniük. További nehezítés, hogy a check-pontok némelyike a szárazföldön lesz.

A versenyre bárki nevezhet, aki elektromos hajóval rendelkezik, az eredményeket külön osztályokba sorolva (méret és akkumulátor-kapacitás szerint) értékelik. A hajók egyszerre vágnak neki a távnak 21.- én délben, de aztán mindenki a saját taktikája szerint haladhat a pályán. A Zöldszalag Regatta nem csak verseny, hanem remek buli is egyben, hiszen a rendezők 20-án, a versenyzők érkezése napján, akusztikus koncerttel, tűzijátékkal, 21.- én a befutót követően koncerttel, 22-én az ügyességi futamok után pedig zenés gálavacsorával várják az eredményhirdetés befejeztével a versenyzőket.

„A Zöldszalag Regatta célja elsősorban az, hogy népszerűsítse az elektromos hajózást a Balatonon, és közelebb hozza egymáshoz a hajótulajdonosokat. Ugyanakkor ez a rendezvény arra is tökéletes, hogy bebizonyítsuk, milyen nagy távolság megtételére képesek a mai korszerű és környezetbarát e-hajók” – mondta Viszkei András, az elektromos hajókat gyártó Aqwia Kft. alapítója és a verseny ötletgazdája. A 2012 óta rendezett versenyeken már több mint 600 hajó indult.