Kihalásszák a trópusi halakat a Hévízi-csatornából (24.hu)

Folytatódik a Hévízi-tó átfogó tóvédelmi programja, melynek keretében a Balaton-felvidéki Nemzeti Park (BfNPI)munkatársai az őshonos élőlények védelme érdekében szűrik a halállományt a Hévízi-tóban és a hozzá kapcsolódó kifolyóban, tájékoztatott a nemzeti park közleménye alapján a 24.hu.

Felelőtlen akvaristák raknak a kifolyóba olyan halakat, melyeket akváriumi céllal tartanak, és vélhetően megunták azokat. A Hévízi-tó kifolyójától egy-két kilométeren át meleg a víz, a trópusi halak jól érzik abban magukat.

A Magyar Haltani Társaság 2015 februárjában és márciusában faunisztikai vizsgálatokat végzett a csatornában, és már akkor is több, magyarországi természetes vízből nem ismert idegenhonos halfajt mutatott ki.

Akkor olyan édesvízi trópusi halak kerültek ki a vízből, mint a pompás malawisügér, citromsügér, jaguársügér, ötfoltos tarkasügér, tűzfejű tarkasügér és jukatáni fogasponty.

Ezúttal a BfNPI munkatársai – akik korábban próbálkoztak elektromos halászgéppel, emelőhálóval és varsával is – húzóhálós módszerrel ritkították az állományt.

Amint azt Sinka Gábor tájegységvezető a Hévízi Televíziónak elmondta:

A húzóhálós módszerrel több tízszeresét fogták ki a korábbinál az idegenhonos halaknak. Ezek között a legtöbb jaguársügér, citromsügér és tarkasügér, valamint ezek hibridizált változatai voltak.
Ezek a halfajok gyorsan képesek alkalmazkodni a megváltozott környezethez, és akár inváziós fajjá válhatnak, tömegesen elszaporodhatnak, helyben kiszoríthatják az őshonos fajokat. Elveszik a táplálékukat vagy búvóhelyei­ket, de ragadozóként akár ki is pusztíthatják őket, ezért semmi keresnivalójuk nincsen a hazai természetes vizekben.

A Hévízi Televízió adását az eseményről itt tekinthetik meg.