Kiemelt figyelmet fordít az algásodásra a Balatoni Szövetség (TV Keszthely/Vitorlázz Itthon)

Fontos feladatának tekinti a Balatoni Szövetség, hogy segítse:  ne következhessen be a nyár végihez hasonló algásodás. A Balatoni Limnológiai Intézet professzora szerint átfogó kutatásra van szükség a megelőzéshez. Az augusztus végi invázió pontos oka nem ismert. Feltehetően a Zalán keresztül bejutott foszfor, vagy nitrogén válthatta ki a fitoplankton megjelenését.

Augusztus végétől indult meg az algásodás a Balaton nyugati medencéjében – emlékeztet a TV Keszthely összefoglalója. A Balatoni Limnológiai Intézetnek ötven évre visszamenőleg vannak adatai az algásodásról, ennek mennyisége a legnagyobb kánikulában sem érte el az egészségügyi világszervezet felső határát az elmúlt 20 évben.  A Kis-Balaton vízvédelmi rendszerének és a modern szennyvíztisztítók kiépülésével nagymértékben javult a Keszthelyi-öböl vízminősége és csökkent az algák táplálékául szolgáló nitrogén és foszformennyiség. Ez elaltatta a kutatók éberségét és csak a vízminőséget figyelték. Vörös Lajos a a Balatoni Limnológiai Intézet tudományos tanácsadója elmondta:  az üledéket nem vizsgálta senki az utóbbi időszakban, ez előtt jó pár évtizeddel igen. A szakember szerint ennek nem volt relevanciája az elmúlt tíz-húsz esztendőben.

A tó menti önkormányzatok kiemelt figyelmet fordítanak a nyáron tapasztalt problémára. Ismét felmerült a mederkotrás, mint megoldás. Vörös Lajos kifejtette, hogy a kérdés a kotrás volumene, hiszen az egész Keszthelyi-öböl felső iszaprétege hatalmas mennyiség.  A tudományos tanácsadó kifejtette, hogy egy átfogó kutatásra van szükség, hogy megelőzhessék az algásodást: „A hidrológusok, a meteorológusok, a biokémikusok, az ökológusoknak az együttműködésére van szükség. ez elhatározás és nem utolsó sorban pénzkérdés, amihez meg kell találni valahonnét a forrásokat, amelyek biztosítják a közeljövőben – nem nagyon halasztható ez a dolog – ennek az intenzív, együttes kutatómunkának a megkezdését. – fogalmazott.

Lombár Gábor a Balatoni Szövetség elnöke korábban a Vitorlázz Itthonnak adott interjújában elmondta: a szervezet előtt számos feladat áll amelyről mindenki tud. Ezek között kiemelten említette az algavirágzás elmúlt évi kérdését.