Kiegyensúlyozott értékteremtés Gyenesdiáson 2023-ban is (Zalai Napló)

A közkedvelt, közel 4400 lel-kes nagyközség az idei esztendőben is számos eredményére büszke. Több sikeres pályázat és állami beruházás valósult meg, így többek között közel 100 millió forint értékben belterületi utak kopórétegeinek felújítására és a Bem utcában partfal rekonstrukciókra is sor került. December végén indul a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. beruházásában Gyenesdiás harmadik nyomásfokozójának építése is, mely az egyre nagyobb számú beköltöző családok vízigényének nyomásértékét stabilizálja.

Nagyon büszke vagyok arra, hogy az idei év egy eredményes esztendőnek aposztrofálható. Sikeres szezont zártunk, a közösségi programjaink is közkedveltek voltak, és sokan látogatták Gyenesdiást – nyilatkozta a Zalai Napló ünnepi számában Gál Lajos polgármester.

A vendégforgalom kapcsán egész magas számokat produkáltunk a strandoknál és fizetős vendégéjszakák tekintetében is. Nagyon lényeges, hogy emellett az adóerő-képességünk nőtt. Ez azt jelenti, hogy több, mint ötszöröse az iparűzési adóbevételünk az IFA-nak. Büszkék vagyunk arra, hogy a minőségi turizmus feltételei mellett meg tudnak jelenni a helyi adókat befizető ütőképes vállalkozások. Próbál az önkormányzat olyan iparterületet kialakítani, amely most már 25 hektáros területet ölel föl. Itt Keszthellyel kooperálunk, hiszen nekik is van ilyen, és együtt többre lennénk képesek. Gyenesdiás nyitott a térség irányába, mi a partnerséget keressük mindig is. Közel 900 vállalkozásunk van, ennek egynegyede már az iparterületen munkahelyeket teremt. Ez erőt ad ahhoz, hogy minőségi turisztikai fejlesztéseket tudjunk végrehajtani nem csak a Balaton-parton, strandokon, hanem a település számos pontján, a játszótereken, az intézményeink környezetében – árulta el Gál Lajos.

Megpróbálunk úgy vonzóak lenni, hogy a köztereink csinosak, igényesek, gondozottak, virágosak, és családbarátok legyenek. Nagyon lényeges, hogy a gyerekek mellett az aktívak és az idősek is megtalálják Gyenesdiáson a számításukat. Le tudjanak ülni, pihenni tudjanak, gyönyörködni a település és a térség természeti értékeiben.

Mi a térségben helyezzük el önmagunkat, és tudjuk, hogy a térségnek mit köszönhet az idelátogató vendég vagy egy ideköltöző család. Nagyon örülök annak is, hogy a CSOK-os betelepülők száma is folyamatosan emelkedik, jönnek a fiatalok. Bátor a gyermekvállalási kedv. Folyamatosan lobog a babazászló itt a Községháza oromzatán. Rózsaszín, amikor lányok születnek, és kék, amikor fiúk. Nagyon fontos nekünk, hogy így tisztelegjünk az gyenesdiási újszülöttek előtt és ezzel együtt a szüleik előtt is, akik majd itt látnak perspektívát a településen való boldogulásban. A babafotó kiállításunkat hagyományosan év végén tartjuk az évben születettek fotóiból a hivatal aulájában. Minden évben egy-másfél osztálynyi gyermek születik. Így folyamatosan telítettek a bölcsődéink, az óvodáink. Azzal együtt, hogy az iskolát a tankerülettel együtt tudtuk bővíteni, még a későbbi sportolási tevékenységekkel is ki tud teljesedni a település. A sportcentrumot is minden évben fejlesztjük. A sportegyesület a tao révén erősödik. Van egy nagy műfüves pályánk, egy centerpályánk és egy edzőpályánk. A gyermekek mellett a felnőttek is aktívan használják.

Sokat pályázunk, mindamellett, hogy a működőképességünk, a költségvetésünk és a tartalékunk is stabil. Ez nagyon komoly lehetőségeket tár a következő esztendőben elénk. A Balaton-parti turisztikai beruházások mentén a Bakonyerdő Zrt.-vel a közjóléti erdei fejlesztéseket is szeretnénk teljessé tenni. Hálózatosítani szeretnénk önmagunkat a szomszédokkal, a Balatont a Kis-Balatonnal, a Nyugat-Balaton térségét a Zala völgyével, hogy büszke balatoniak, büszke gyenesdiásiak és büszke zalaiak is lehessünk. Idén 260 millió forintos fejlesztés valósult meg. Jövőre 460 millió forint vár ránk a tervek szerint. Mi nem csak megnyerjük a pályázatainkat, hanem meg is valósítjuk ezeket. A családbarátság mellett tiszteljük, becsüljük a vállalkozóinkat, tartunk nekik fórumot, pohárköszöntőt. Az önkormányzat első kérdése a vállalkozó felé, hogy miben tudunk segíteni, milyen módon tud még több munkahelyet teremteni és erre kölcsönös megelégedettséggel foghatunk kezet.