Kiderült, mi lesz az ikonikus balatoni szálloda sorsa a bezárása után (24.hu)

Amint azt a 24.hu korábban megírta, október végén elbúcsúzott vendégeitől a Balaton egyik legismertebb szállodája, a Hotel Ezüstpart. Az ikonikus siófoki épületet kipakolták, a berendezést kiárusították. A portál most azt is megtudta, hogy mi lesz a szálloda sorsa a későbbiekben.

A szállodakomplexum melléképületeit már korábban bontani kezdték, hogy ott 62 lakásból álló vízparti lakópark épüljön, azt azonban elsőre hiába kérdezték az ingatlan tulajdonosától, hogy mik a tervei a 340 szobás, közel kétezer vendég befogadására alkalmas, 1983-ban átadott főépülettel.

Cikkünk megjelenése után aztán jelentkezett nálunk az ingatlant tulajdonló Divinus Ingatlanbefektetési Alap vezérigazgatója, aki tájékoztatott, hogy a jellegzetes homlokzatú épület év végére építészeti jellege és kortörténeti jelentősége miatt helyi védelem alá kerülhet, az önkormányzat törekvését pedig ők is támogatják.

Az épületet tehát nem dózerolják le, viszont szerkezetig visszabontják, majd „ebben a formában” felújítják és modernizálják, és balatoni panorámás lakásokat alakítanak ki benne. Hogy külsőre pontosan mennyit változik az épület, azt egyelőre nem tudni, látványtervek ugyanis még nem készültek a beruházásról.

Az egykori szállodakomplexum területén több szolgáltatást is helyet kap majd, épül szabadtéri és beltéri játszóház, fitneszterem, wellnessrészleg, fine dining étterem, lesznek szabadtéri edzőgépek is. A két tízemeletes épület körül elbontják a kiszolgáló, szállodai jellegű létesítményeket, ezek helyén új építésű exkluzív apartmanokat és penthouse lakásokat hoznak létre tovább értékesítési céllal.

Kéri Attilától azt is megtudta a portál, hogy tíz éve még más tervei voltak a tulajdonosoknak az értékes ezüstparti ingatlannal, egy közel 700 egységből álló apartman- és hotelkomplexumot akartak létrehozni a területen, a 2008-as pénzügyi válság azonban a közbeszólt.

Az elmúlt években bérleti rendszerben üzemeltették külső vállalkozók a létesítményeket, sőt az Hotel Ezüstpartban 2015 őszétől nagyszabású felújítási projekt is kezdődött, kicserélték a bútorokat, újraszőnyegezték az emeleteket. A 24.hu információi szerint a szálloda dolgozói csak szeptember közepén tudták meg, hogy a jövőben nincs szükség a munkájukra.

A tulajdonos tájékoztatása szerint az üzemeltetési szerződés felbontásáról, a nagymértékű épületbontásokról és fejlesztésekről ebben az évben döntöttek, az épülő lakások iránt pedig nagy érdeklődés mutatkozik.

A várossal karöltve fogalmaztuk meg a 21. század igényeire alapozott fejlesztési elképzeléseinket, melyek a következő 100 évre meghatározhatják, legalábbis kedvezőbb irányba befolyásolhatják az Ezüstpart minőségét. (…) A városfejlesztési elképzelésekkel, programokkal kiegészülve Siófok városa jó eséllyel hódíthatja vissza Balatonfüredtől „Balaton Fővárosa” címet– írta a vezérigazgató. a 24.hu-nak