Kicsi gesztenye nagy ünnepe Keszthelyen (zaol.hu)

Október 14-15-én rendezik meg Keszthely kertvárosában, a Tavirózsa Kalandparkban a II. Gesztenye Fesztivált, melynek egyik szervezőjével, Paulinné Bukovics Mariannal beszélgetett a zaol.hu a fesztivál indulásáról, idei törekvésekről, valamint jövőbeni tervekről.

 

– Honnan jött a fesztivál ötlete?

– Az ötlet onnan jött, hogy a környéken korábban nem volt ilyen gesztenyés fesztivál, vagy legalábbis mi nem tudtunk róla. Szerettünk volna hagyományt teremteni, hiszen a gesztenye eredendően ezen a környéken, a Dunántúlon és Zala megyében termett. Az egész magából a kertészeti részből indult ki – mert mi kertészet és kalandpark is vagyunk-, hogy az emberek egy kicsit jobban megismerhessék a különböző gesztenyefajtákat, tudják, melyek azok, amik az itteni talajon, éghajlaton jobban érzik magukat. S ha már egyszer gesztenyefajtákról beszélünk, miért ne lehetne gesztenyés finomságokat is enni.

 

– Ez már a második fesztivál lesz. Mik a tapasztalataik az elsőről, milyen visszajelzések érkeztek?

Nagyon jók voltak a visszajelzések, de sajnos az időjárás nem alakult szerencsésen, a rendezvény egy részét elmosta az eső. Idén törekedtünk arra, hogy körültekintően válasszuk meg az időpontot, valamint időben elkezdtünk szervezni. Volt olyan, aki már augusztusban érdeklődött, hogy idén is lesz-e ilyen fesztivál.

 

– Milyen kiállítókkal találkozhat, aki ellátogat a rendezvényre?

– Ebben az évben nagyon sok kiállító lesz, főleg kézművesek. Elsősorban azoknak szerettünk volna lehetőséget adni, akik maguk állítják elő a termékeiket. Egyébként meglepően sok olyan helyi kézműves van, akikről még mi sem tudtunk és nagyon örülünk neki: az ékszerkészítőtől a babakészítőig, de természetesen nagyon sokan jönnek olyanok is, akik gesztenyével foglalkoznak. Tavaly is volt itt gesztenyesütés, idén látvány gesztenyemassza-készítés is lesz, de van olyan, aki gesztenyekrémet fog hozni. Még a kürtös kalácsostól is kértük, hogy a kínált terméknek legyen kötődése a gesztenyéhez is.

 

– Milyen programokra lehet számítani?

– Mindegyik programra büszkék vagyunk, már csak azért is, mert minden fellépő tiszteletdíj nélkül vállalta a szereplést. Nekünk ehhez semmiféle keretünk nincsen: saját szervezés, saját költségből és nyilván nekünk is végesek a lehetőségeink, ezért is nagyon hálás vagyok nekik. Az egyik fellépő a Nagyváthy néptáncegyüttes Keszthelyről, ők fogják nyitni a rendezvényt, a másik a Cserszikék, ők egy cserszegi tánccsoport, a harmadik pedig a hévízi Új Színpad Társulat, akik egy vidám zenés műsort fognak hozni. Nagy örömünkre szolgál, hogy a szakmai részében partnerre találtunk a Nébih-ben, akik az egyik szakmai előadást fogják tartani.

 

– Tehát szakmai, közösségi és családi rendezvény is.

– Így van, a kalandpark révén családi is: lesz gesztenyegyűjtés a pályán ajándékokért, hirdettünk a gyerekeknek rajzversenyt gesztenyés témában. Indítottunk még egy madárijesztő-készítési, sőt, receptversenyt is, hiszen a gasztronómiát se hagyhatjuk ki, tekintve azt is, hogy például az ételallergiások – glutén érzékenyek – számára a gesztenyeliszt is alternatívát jelent alapanyagként.

A receptversenynek komoly szakmai zsűrije van: a Magyar Nemzeti Gasztronómiai szövetség alelnöke, Miklós Beatrix a zsűri elnöke, valamint Vargáné Orbán Anikó bírálja el a beérkezett gesztenyés finomságokat. Anikó az Ékes-Édes Műhely alapítója és művésze, akinek mézeskalács és tortabemutatója is lesz a fesztiválon.

Illetve van egy olyan felhívásunk is, hogy akinek a kertjében valami furcsa alakúra, vagy a megszokottól eltérő méretűre termett, az hozza el bátran és mutassa meg mindenkinek. Természetesen díjazzuk is a legkisebbet, a legnagyobbat és a legfurcsábbat.

 

– Mondhatjuk, hogy ez a fesztivál a helyieké?

– Érdekes módon nemcsak helyiek jelentkeztek: volt például egy mozgásában korlátozott érdeklődő Székesfehérvárról, aki mondta, hogy szeretne eltölteni itt egy napot, mi pedig segítettünk neki szállást találni. A célcsoport tehát mindenki, aki szereti a gesztenyét, a fiatalabb korosztálytól az idősebbig. A cél az, hogy egy kicsit együtt legyen a család, annak örülnénk, ha minél több gyerek, szülő és nagyszülő érkezne a rendezvényre.

 

– Mik a terveik a jövőre nézve?

– Már az első alkalom is hagyományteremtő szándékkal indult. Tervezzük folytatni és reméljük, hogy minél nagyobb népszerűségnek fog örvendeni a fesztivál. Továbbra is szakmailag is szeretnénk az embereket tájékoztatni, és egyfajta szórakozást is nyújtani. Remélhetőleg a jövőben tudunk ehhez forrást is találni, hogy olyan fellépőket is ide tudjunk hozni, akikre már önmagában is kíváncsiak az emberek, hiszen nagyon sok a fesztivál.