Kiállításon mutatják be Bittera Gyula munkásságát (Tihanyi Visszhang)

A Tihanyi Levendula Manufaktúra néhány éve az önkormányzattól kibérelte a „Mosoni-házat” levendulatermékek gyártására. Az üzem azóta is helyben működik, és több tucatnyi árucikket állít elő, többek között szappanokat, kozmetikumokat, lakberendezési és dísztárgyakat, textíliákat. Az ingatlan része egy kis szobakonyhás ház, amely műemlékvédelem alatt áll.

A szocializmus évtizedei alatt a felismerhetetlenségig átalakított és teljességgel elfelejtett parasztházacska a poliészter hullámlemezes verandatető, a festőhengerrel kipingált falak és az igénytelen cementpadló mögött rejtőzött. A bérlők szerették volna felújítani, hogy a tervezett célnak megfeleljen. Az építési engedélyezés folyamata során szembesültek azzal, hogy az Örökségvédelmi Hatóság, és a vonatkozó törvény milyen szigorú kötelezettségeket ró rájuk. Például, hogy a korhű megjelenés érdekében csak természetes anyagokat használhatnak fel. Ezért az udvari feljárót, sem lehet térkövezni, hanem bazaltból kell kirakni.

A Tihanyi Visszhang című önkormányzati lap szeptemberi száma arról számol be, hogy a felújítás során új tetőt kap a ház, feltárják, a falakat, és az eredetivel megegyező ajtókat, ablakokat építenek be. A felújítás mindezek miatt jóval költségesebb, mint egy nem védett épület esetében, így hitelből fedezik a munkálatokat.

Kérdés, hol volt a műemlékvédelem, amikor a tulajdonos átalakította, minden szépségétől, helyi jellegétől, múltjától megfosztotta a házat? Hol volt, amikor az pusztulásnak indult? Miért nem védte meg akkor, amikor még lehetett volna? Miért csak akkor lép fel, amikor valaki végre szeretné megmenteni, de már nincs mit?

A lényeg, hogy az épületben helyet kap majd a Bittera Gyula életművét, vagyis gyakorlatilag a tihanyi levendula történetét bemutató, állandó kiállítás, amelyet a Manufaktúra alapítványa, a Bittera Gyula Alapítvány hoz létre szakértők bevonásával. Ezzel a tihanyi levendulakultusz egy újabb helyszínnel lesz gazdagabb.