Kiállítás: a mai Balaton egy negyvenéves filterrel

Szeptember 22-én nyílik meg a balatonfüredi Villa Gyetvaiban a We Love Balaton és Kőrösi Tamás Analógia nevet viselő fotókiállítása, amely a mai Balatont egy több mint negyvenéves „filteren” keresztül mutatja be a látogatóknak.

 

Mindig is vonzott az analóg fotózás világa. Igazán egyedi hangulatúvá az teszi az ezen a kiállításon bemutatott képeimet, hogy azok az 1970-es, 1980-as évekből származó, lejárt mozinyersanyagra készültek. A digitális fotózással ellentétben az analóg munkánál részben más kérdések számítanak döntő fontosságúnak, a nyersanyag megválasztása például az alkotói folyamat része. A közel fél évszázados filmre készített mai képek színvilága egy abból a korszakból eredeztethető hangulatot elevenít meg, amelyből a nyersanyag származik

– mesélt a kiállításról Kőrösi Tamás fotóművész.

A We Love Balaton online magazin idén ünnepli fennállásának 10. évfordulóját, ezért a nyári szezonban kiállítássorozattal és számos izgalmas kísérőprogrammal ünnepelték a jeles alkalmat. A balatonfüredi TEDx-en mutatkoztak be először Kőrösi Tamás analóg fotói, majd a veszprémi Kunszt kultúrkávézóban, Kapolcson a Művészetek Völgyében és egy csodás zalai faluban, Szentgyörgyváron, a Margófeszten nézhették meg az érdeklődők a képeket.

Azonban fontos számunkra, hogy megmutassuk: a Balaton nem csak a nyári szezonban tartogat remek programokat, hanem egész évben érdemes felkeresni a tó környékét. Ezt az üzenetet ünnepi kiállítássorozatunk lezárásával is szeretnénk megerősíteni, hiszen október végéig lehet majd megtekinteni a képeket a füredi Villa Gyetvaiban

– fogalmazott Költő Nóra a WeLoveBalaton munkatársa.

A csodás villaépület felkeresése, mely egy borászatnak és vinotékának is helyet ad, remek apropót kínál egy őszi kiránduláshoz. A szeptember 22-ei megnyitón Kőrösi Tamás és a magazin szerkesztőségének csapata fog mesélni a képekről, miközben a villa boraival koccinthatunk, ráadásul egy különleges hangulatú analóg, Super8-as kamerával forgatott balatoni rövidfilmet is bemutatnak.

Az Analógia fotókiállítás egy tavaly elindított, a Balatont bemutató kiállítássorozat része. Akkor Pályi Zsófia Balaton, a magyar tenger tárlata költözött a villa falaira, azok a fotók, amelyeket az amerikai National Geographic képriportként mutatott be hét oldalon át.