Az induló nagyberuházások miatt nyitották meg a Sió-zsilipet, lehet hajózni a Dunáig

Megkezdődik a Balaton Sión lévő levezető rendszerének megújítása, amelynek első ütemében kárt okozna a vízeresztés, így időnyerés céljából apasztják a tavat a csapadékos időszak beköszönte előtt 3-5 centiméterrel – szól a vízügy magyarázata arra, miért nyitották meg soron kívül szerdán délben a Sió-zsilipet. Nem mellékesen ezáltal hajózhatóvá válik egy rövid időre a Dunát a Balatonnal összekötő Sió-csatorna a beruházások miatti két éves közlekedési zárlat előtt.

A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a hirbalaton.hu-nak küldött tájékoztatásában megerősítette, szükség esetén a beruházások idején is sor kerülhet vízeresztésre a Balatonból.

„A  siófoki  vízszintszabályozó  műtárgyak átépítésének sorrendjét a projekt előkészítési szakaszában ütemekre bontottuk annak érdekében, hogy a Balaton vízállása  mindig  szabályozható  maradjon. A műtárgyak építési sorrendjét ezért úgy  határoztuk meg, hogy elsőként a Siófoki hajózsilip épül meg a meglévő  műtárgy  bontását  követően, mégpedig úgy, hogy az már alkalmassá válik a hatékony vízszintszabályozásra arra az időszakra – és természetesen azt  követően is -, amíg az új vízszintszabályozó zsilip építése történik. Az új hajózsilip és az új vízszintszabályozó zsilip megépítését követően kerül sor a meglévő vízszintszabályozó zsilip elbontására. A   fentiek alapján nem fordulhat elő olyan időszak, amikor a vízszintszabályozásra a műtárgyak  átépítése miatt ne volna lehetősége az üzemeltető Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóságnak” – írják a kérdésekre küldött válaszukban.

A vízügy a Balaton jelenlegi vízállását közepesnek ítéli az elmúlt évek átlagához viszonyítva, megjegyezve, hogy október az apadás idejének vége, míg általában novembertől  kezd feltöltődni a tó a csapadékok hatására.

Ami az októberi vízállásokat illeti, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság adatközlése szerint  a 2003. októberében rögzített 23 cm-es Balatoni átlagos vízállás számított az utóbbi évtizedek minimumának.  Az elmúlt 20 évből 6-ban (2000-2004., és 2012.) az októberi vízállások jelentősen alulmaradtak a jelenlegi értékhez képest, 9-ben közepesnek mondható, míg 5-ben magasabb vízszinteket regisztráltak október közepén.  Az elmúlt 20 év alatt a legmagasabb október 15-i átlagot, 128  cm-t 2018-ban rögzítették.