Kezdődik a vitorlázás ünnepe: elrajtol az 51. Kékszalag

Július 18-án 9:00-kor rajtol az 51. Kékszalag Nagydíj a Balatonfüredi móló előtti vízterületről. Európa legnagyobb tókerülő versenyét az idei esztendőben is Kékszalag Fesztivál kíséri, melynek keretében számos családi programmal, az olimpiai hajóosztályok bemutatójával, pénteken pedig  gyorsasági futammal várják az érdeklődőket. A fesztivált szombat eset utcabál zárja a Blaha Lujza utcában.

(Fotó: hirbalaton.hu)

Nincs év jubileum nélkül, a tavalyi 50. Kékszalag után idén a 90 éves Magyar Vitorlás Szövetséget ünnepli a vitorlázó társadalom – mondta az 51. Kékszalag sajtótájékoztatóján a Szövetség elnöke. dr. Kollár Lajos büszke arra, hogy az elmúlt hetekben meglett a harmadik olimpiai kvóta, így a tokiói ötkarikás játékokon három hazai vitorlázó már biztos képviseli hazánkat, de jó esély van egy negyedik kvóta megszerzésére is.  Kollár Lajos kifejtette: a Kékszalagot idén is Fesztivál kíséri, melynek zárása a szombati 18:00-kor kezdődő díjkiosztó ünnepséget követő hagyományos utcabál.

Bóka István Balatonfüred polgármester köszöntötte a megjelent vitorlázókat, hiszen – ahogy fogalmazott – ők a Kékszalag valódi hősei. A városvezető hozzátette: a Kékszalag egy ugyanolyan fontos esemény a Balatonnál, mint az Anna-bál. Szerinte előbbi nem csupán sportesemény, hanem a vitorlázás ünnepe, Balatonfüred pedig büszke arra, hogy innen rajtol és ér célba a mezőny.

Litkey Farkas tizenháromszoros Kékszalag győztes vitorlázó arról beszélt, hogy az elmúlt harmincöt napot végig vitorlázták, ami a csapata versenyre való felkészülését jelentette. A versenyző kifejtette: számára a Kékszalag rengeteg szépséget jelent és itt nem csupán a balatoni tájra kell gondolni, hanem a versenytársakra. „Ez egy jó meccs lesz” – tette hozzá Litkey Farkas.

Józsa Márton, a magyar fejlesztésű kéttestű, két árbócos katamarán kormányosa elmondta: nem kizárt, hogy idén megdől az általuk 2014-ben felállított 7 óra 13 perces rekord. A vitorlázó kiemelte: számukra fontos, hogy magyar fejlesztésű, magyar tervezésű hajóval és kizárólag magyar csapattagokkal vágnak neki idén az 51. Kékszalag Nagydíjnak.

A tízszeres Tornado katamarán világbajnok Roland Gäbler pedig arról beszélt, hogy a Balaton egy különleges élmény, amely egyúttal a könnyű szelek miatt mindig komoly kihívást jelent számára. A vitorlázó szerint a világon nincs olyan hely, ahol annyi fejlesztés, és akkori fejlődés lenne a sportágban, mint Magyarországon. Az innováció és tradíció ugyanakkor megfér egymás mellett – tette hozzá.

Holczhauser András a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára elmondta: Balatonfüred városával közösen kikötőfejlesztési projektbe kezdtek a a városi Kemping területén, melynek építése ősszel kezdődik. A beruházás fontos eleme lesz a Kékszalag sétány a város kapujában, mely még szorosabbra fűzi a verseny és Balatonfüred kapcsolatát. A főtitkár kifejtette: az 51. Kékszalag Nagydíj pályáján idén az első fordulónál, a balatonkenesei bójánál hajózási zárlatot kértek a biztonság érdekében. Újítás még, hogy a gyors hajók kísérőmotorosaira sárga villogókat szereltek annak érdekében, hogy sötétedés után is minden vízen lévő lássa, hogy nagysebességű, gyors hajó közeledik. Pénteken kora délután Audi Race Cup néven gyorsasági futamot szerveznek a móló előtti vízterületen, ahol a leggyorsabb hajók mérik össze tudásukat rövid pályán – tette hozzá a főtitkár.