Indul a balatoni viharjelzési szezon (met.hu)

2018. április 1-én megkezdődik a tavi viharjelzési szezon, amely október 31-ig tart. A tavi viharjelzéseket az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) adja ki a Siófoki Viharjelző Obszervatórium szakmai felügyelete mellett.

 

A Balaton viharjelzési szempontból három medencére tagolt: a Keszthelytől Badacsonyig tartó nyugati, a Badacsonytól Tihanyig tartó középső, és a tihanyi szorostól keletre lévő keleti medencére. A balatonihoz hasonló fényjelző lámpák működnek a Velencei-tónál, Tisza-tónál és a Fertő-tónál is. Az OMSZ Viharjelző Obszervatóriuma a nap 24 órájában regisztrálja a Balaton időjárását és arról a médiáknak és a met.hu honlapon folyamatosan tájékoztatást ad.

Az OMSZ előrejelzéseket készít a Balaton, a Velencei-tó és a Tisza-tó térségében várható időjárás alakulásáról, melyek alapján szükség esetén a megfelelő viharjelzések is kiadásra kerülnek. Az elsőfokú viharjelzés, a percenként 45 sárga fényfelvillanás az erős (40 kilométer/óra és 60 kilométer/óra közötti) szélre, a másodfokú viharjelzés, a percenként 90 sárga fényfelvillanás pedig a viharos (60 kilométer/órát meghaladó) szélre figyelmeztet. A jelzéseket a szélerősödést megelőzően fél-másfél órával adják ki.

A Balaton és Velencei-tavat érintő időjárási információk folyamatosan frissülve szabadon hozzáférhetőek az OMSZ honlapján , a BM OKF honlapján, valamint a www.rsoe.hu weboldalon.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat folyamatos fejlesztésekkel igyekszik javítani az időjárással, illetve a veszélyes időjárási jelenségekkel kapcsolatos tájékoztatási tevékenységét.

Az idei szezonban is a Balatoni időjárás, a Tisza-tavi időjárás és a Velencei-tavi időjárás oldalon tájékozódhatunk az aktuális viharjelzésről, valamint a tavaink aktuális és várható időjárási viszonyairól.

A teljes körű tájékoztatást szolgálja az OMSZ Meteora nevű, ingyenesen letölthető mobil alkalmazása, mely az érvényben lévő időjárási veszélyfigyelmeztetések és riasztások kijelzése mellett többek között alkalmas arra is, hogy a tavi viharjelzés érvényben lévő fokozatáról, illetve annak változásáról tájékoztassa a felhasználót.