Kezdődik a “balatonfüredi megállópont” építése (hunsail.hu)

A szerződéskötéssel és a terület tegnapi birtokba adásával újabb mérföldkőhöz érkezett a „Balatonfüredi Megállópont” megvalósítása, elindulhat a kikötő építés. A balatonfüredi kemping területének egy részén valósul meg a közel 2 milliárd forint értékű beruházás. 

(Fotó: Magyar Vitorlás Szövetség)

Régi álma valósul meg a Magyar Vitorlás Szövetségnek – fogalmazott a Magyar Vitorlás Szövetség honlapján közzétett összefoglalóban a Szövetség elnöke. Kollár Lajos kifejtette: a Szövetségnek jelenleg nincs otthona. A klubok tulajdonában lévő kikötők teljesen telítettek, ami érthető. Profitorientáltan működnek, minden szabad helyet értékesítenek, ezért ma már nagyon nehéz a Balatonnál akár csak egy sima túrázás alkalmával is kikötni. Az elnök szerint szerencsére egyre többen próbálják ki a vitorlázást és a szövetség versenyrendszerébe évről-évre egyre több hajó kapcsolódik be. Gondoljunk csak a Kékszalagra, de ez a kisebb versenyekre is igaz – fogalmazott.  Kitért arra is, hogy a balatonfüredi kemping területének egy részén épülő új infrastruktúra hazai és nemzetközi események központja lehet, ahol évente több ezer fő ismerkedhet meg a sportággal.  Hatalmas előrelépést jelent a kikötő, a hozzá tartozó szárazföldi komplexummal a magyar vitorlássportnak azért is, mert végre lesz egy továbbképző központ, ami akár olimpiai továbbképző centrumként is funkcionálhat. A kikötőhelyek hasznosítása mellett tanfolyamok, továbbképzések, edzőképzések, ifjúsági táborok szervezésére is alkalmas létesítmény épül, ami a fenntarthatóság, az eredményes működtetés szempontjából is fontos.

A “Balatonfüredi Megállópont” ugyanakkor nem csak a Magyar Vitorlás Szövetség telephelye lesz. A konzorciumnak tagja a balatonfüredi önkormányzat és a Magyar Kajak-kenu Szövetség is, igaz, az MVSZ 50 százalékos tulajdonos. Számos nehézségre kellett megoldást találni, de tény, hogy elérkeztek és megtették a kivitelezői szerződéskötést.

A projekt megvalósításában jelentős mérföldkő, hogy végre megkezdődhetnek a kikötő kiviteli munkálatai – ezt már Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára jelentette ki. Hozzátette: a vízi létesítmény a tervek szerint 2020 őszére készül el. Tekintettel a építőipari árak jelentős emelkedésére a rendelkezésre álló forrás nem tette lehetővé a parti infrastruktúra építésének megkezdését. Az Irányító Hatósággal folytatott egyeztetések alapján ezen a soron műszaki tartalom csökkentésre lesz szükség, így a tervek szerint a parti létesítmény kivitelezése 2020 szeptemberén kezdődhet, a kikötőt a 2021-es szezonban vehetik birtokba a vitorlázók.