Kevesebb szert, de hatékonyan – a növényvédelmi fórum Keszthelyen (zaol.hu)

Fontos cél, hogy a növénytermesztés teljes folyamatát és módszereit úgy válasszák meg, hogy minél kevesebb növényvédelmi beavatkozásra legyen szükség. E szellemiség jegyében dolgoznak a szakemberek, s tekintették át az ágazatot a keszthelyi Növényvédelmi Fórumon.

A növényvédelem minden szakterületének aktualitásairól szóltak az előadások, így a kórokozókról, kártevőkről, gyomnövényekről és a technológiai kérdésekről, azaz az ellenük való védekezésről, egyaránt hallhatnak a három napos konferencia résztvevői. A szakigazgatási szervek képviselői is tájékoztatást adtak a hatályos jogszabályokról, és uniós támogatási lehetőségekről.

–Zala megyében a közelmúltban jelent meg a a szőlőkárosító, sárgaságát előidéző fitoplazma. Ha a kórokozókat nézzük, akkor ez egy aktuális kihívás a növényvédelem számára, akár a gyakorlati szakemberek akár a hatóság feladatait tekintve. Elsődleges célunk, hogy lassítsuk, vagy amennyire lehetséges, megakadályozzuk ennek a kórokozónak a terjedését, ugyanis ahol megjelent, ott jelentős veszteségeket, ültetvények pusztulását okozta. Most már a megyén kívül is több helyen azonosították ennek, a kabócákkal terjedő kórokozónak a jelenlétét – emelte ki a zaol.hu-nak nyilatkozva a szakterület legfontosabb aktualitását a Növényvédelmi Fórum szervezője, a PE Georgikon Kar Növényvédelmi Intézetének igazgatója, dr. Takács András.

A szakember azt is kifejtette, hogy a mezőgazdasági termelésben fontos cél, környezetvédelmi szempontból is jelentős és a társadalom elvárása is az, hogy minél kevesebb növényvédelmi beavatkozásra legyen szükség, minél kevesebb szert használjanak, s az is lényeges mindezek mellett, hogy így a termelési költségek is csökkenek.

Ugyancsak e kérdést elemezte előadásában a Magyar Növényvédelmi Szövetségének ügyvezetője, Szalkai Gábor.

– A növényvédőszerek felhasználásánál én mindenképpen kiemelném a felelősséget és a tudatosságot. Ugyanúgy, mint a gyógyszereknél nagyon oda kell figyelni, hogy csak szakszerűen és a megfelelő, engedélyezett dózissal juttassuk ki a növényvédőszereket, akkor, amikor kell és arra a területre, ahova kell. Ebben tud segíteni a precíziós növényvédelmi módszerek széleskörű elterjesztése, hogy még célzottabban, még nagyobb hatékonysággal tudjunk védekezni a terményeinket támadó károsítók ellen – fejtette ki álláspontját a szakember.