Kevesebb a bűncselekmény, több vádemelés Somogyban (sonline.hu)

Évértékelő értekezletet tartott a Somogy Megyei Főügyészség Lajtár István közjogi legfőbb ügyész helyettes részvételével. Tavaly Somogyban közel 28 százalékkal (10935-ről 7876-ra) csökkent a regisztrált bűncselekmények száma, ugyanakkor emelkedett – főként a Balaton-parti ügyészségeken – a vádemelések száma.

 

Horváth Szilárd megyei főügyész összefoglalójából kiderült, a somogyi ügyészek szakszerűen és törvényesen látták el feladataikat.

A regisztrált bűncselekmények számának csökkenésén belül elsősorban a lakosság biztonságérzetét különösen érintő lakásbetöréseknél és gépkocsi feltöréseknél figyelhető meg a mérséklődés, de a súlyosabb vagyon elleni bűncselekményeknél (rablás, kifosztás) is csökkenő a tendencia. Ennek ellenére 7,3 százalékkal nőtt a vádemelési javaslattal érkező ügyek száma. Kirívó volt a növekedés a nyári idegenforgalmi szezonban a Balaton-parti ügyészségeken, Siófokon, Fonyódon és Marcaliban, ahol a nagyobb leterheltség ellenére is gyorsított eljárásban bíróság elé állították a külföldi, átutazó vagy a térségbe érkező elkövetőket.

Az eljárást gyorsító intézkedések (bíróság elé állítás és tárgyalás mellőzéses eljárás) alkalmazására a megyében a vádemelések 69 százalékában került sor. Ennek is köszönhető a kiváló időszerűségi mutató, a vádemeléssel érintett személyek számának 61 százalékában egy éven belül jogerősen befejeződtek a büntető eljárások, az öt éven túli befejezések aránya pedig minimális. A 30 napon belüli befejezések aránya a korábbi évhez képest több mint 13 százalékos növekedést mutat. A fellebbezéssel érintett vádlottak aránya 41,5 százalék, ami évek óta kiemelkedő. A végrehajtandó szabadságvesztésre ítélt elkövetők aránya kissé csökkent, de így is jelentős, 38 százalékos. A közjogi legfőbb ügyész helyettese elismerően nyilatkozott a jó szakmai színvonalú somogyi munkáról.

(13:31)