Kevés kárt okozott a keszthelyi utakon az idei tél (tvkeszthely.hu)

Az idei tél kevesebb kárt tett az utak állapotában Keszthelyen, mint az elmúlt években. Az enyhébb időjárás miatt nem okozott problémát az aszfaltréteg repedéseibe beszivárgó víz, mivel nem fagyott meg. A kevesebb problémák annak is köszönhetőek, hogy a javításokat végző VÜZ Kft. hatásosabb módon végzi ezeket a munkákat.

Az idei tavaszon ritkábban találkozhatunk majd az aszfaltozást, útjavítást végző gépekkel Keszthely városában. Ennek oka, hogy az idei tél kevésbé rongálta meg az utak burkolatát. Az aszfaltréteg legnagyobb ellensége a fagypont feletti és alatti hőmérsékletek ingadozása, ezáltal a résekben megfagyó víz feszítő hatása. A kevés hiba ellenére több száz tonna aszfaltot terveznek felhasználni útjavításokra – tudta meg a Keszthelyi TV Megyesi Jenőtől, a VÜZ Kft. út-belvíz ágazat részlegvezetőjétől. Hangsúlyozta: a városban nem kátyúzás zajlik, hanem a jobb minőséget biztosító útjavítás. “Folyamatosan javítjuk is télen a kátyúkat, de az elmúlt éveknek köszönhetően megelőztük a kátyúsodást olyan értelemben, hogy nem a klasszikus kátyúzást csináltuk, hanem útjavítást, tehát kivágtuk, javítottuk, így nem tudott alámenni a víz. Ezáltal az utakon, mindenki észrevette, hogy nagyon kevés kátyú van. Ami meg van, az meg nem a mi hibánk, hanem sokszor az nem kátyú, hanem megsüllyedés, az pedig a szolgáltatóknak a helyreállításától adódik” – tette hozzá.

Keszthelyen a VÜZ Kft. összesen kilencvennyolc kilométer hosszúságú úthálózat fenntartását felügyeli. Ezek zömében elsőrendű közlekedési utak, mindössze tíz-tizenkét kilométer a másodrendű utak hossza. Az utak állapota változó, de a sok javítás következtében nem kimondottan autóbarát. A tavaszi munkálatokat azt követően kezdik meg, amint a hamarosan kezdődő útállapot-felmérés eredménye a kezükben lesz. Terveznek továbbá nagyobb mértékű útfejlesztést is. Megyesi Jenő a tervekről ezt mondta: “Hamarosan elkezdjük az útellenőrzést és feltérképezzük az utak állapotát, hogy hol kell javítanunk. Várhatóan körülbelül olyan 400-500 tonna aszfaltot fogunk az út javítására használni. Azon felül pedig lesznek útfejlesztések, ami érinti a Kertvárost is és Keszthelynek is egy pár frekventált helyét.”

Többek között tervezik a Galamb utca, valamint a kertvárosi Gyöngyvirág utca egy szakaszának felújítását is – adta hírül a Keszthelyi TV.