Kétszáz riasztás és hatvan ambuláns ellátás – ennyiszer segítettek a gyermekmentők a Balatonon (sonline.hu)

Már tizenöt éve vigyáznak a helyiekre és a turistákra a gyermekmentők, idén augusztus 21-ig teljesítettek szolgálatot Balatonlellén és hatvan kilométeres körzetében. A huszonöt tagú személyzet év közben Budapesten, Győrben és Pécsen dolgozik, nyaranta pedig pár napos turnusokban váltják egymást a Balaton partján. 

Autónkban a felszerelés változatlan, van minilabor, mobil ultrahang, újraélesztő készülék, intubáláshoz szükséges eszközök, csontfúró és gyógyszerek

– mondta el a sonline.hu-nak Gesztes Éva, a Magyar Gyermekmentő Alapítvány szakmai vezetője. Hozzátette: az orvosi műszerek kiegészültek csecsemőt rögzítő traumás készülékkel is, így már a legkisebbeknek is a legmodernebb eszközzel tudnak segíteni. A riasztásokat a 104-es számról kapják, a kaposvári irányítási csoport hívja őket rádión.

Korábban a helyi önkormányzat biztosított helyet számukra, idén már új bázisukról indult gépjárművük, ahol helyben is ellátást biztosítottak.

A nyári szezonban 200 esetben vonultak, és hatvan ambuláns beteg érkezett hozzájuk – emelte ki Gesztes Éva. Hozzátette: az esetszám hasonló volt a korábbi évekhez képest.

Vízi, közlekedési balesethez is riasztottak minket, de sok allergiás reakció, epilepszia, lázgörcs és belgyógyászati rosszullét is előfordult

– sorolta a szakmai vezető. Kiemelte: kevesebb esetben riasztották őket alkoholt vagy drogot fogyasztó fiatalhoz, valamint napégés, kiszáradás miatt, viszont a vízi balesetek száma nem csökkent, volt, akin már nem tudtak segíteni. Továbbra is sok a kerékpáros baleset, még mindig kevesen használnak védősisakot kerekezés közben.

Szeptemberben még alkalmanként a Balatonnál lesznek a mentősök, szakápolók, orvosok, jövőre június végén kezdik a tizenhatodik szezont.