Kétéves kampányba kezdtek a vízimentők a mentőmellény-viselésért (MTI/HírBalaton)

“Viseld a mentőmellényt!” szlogennel kétéves kampányba kezdtek a vízimentők, amelyhez közismert művészek, előadók, sportolók is csatlakoznak. “Fontos, hogy egyre többen kezdjünk el viselni valamiféle mentőmellényt, amihez már 4-5 ezer forintért hozzá lehet jutni. Olcsóbb, mint egy temetés” – fogalmazott Bagyó Sándor, a  kampánygazda Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának (VMSZ) elnöke egy pénteki balatonlellei sajtótájékoztatón.

A mentőmellényt népszerűsítő kampányhoz ismert emberek is csatlakoztak az ügy nagyköveteként (Fotó: HírBalaton) 

 

Hangsúlyozta, nem a jogszabályokban, hanem a fejekben kívánnak változást elérni, hogy kevesebben fulladjanak vízbe.
A szervezet gyorsfelmérést végzett arról, hogy viselnek-e az emberek mentőmellényt, ha vízre szállnak. A több mint ötezer válaszoló 17 százaléka válaszolt csak igennel, ami elmarad a 21-22 százalékos világátlagtól. A kétéves kampány célja, hogy 30 százalékra emeljék ezt az arányt – mondta Bagyó Sándor.

Beszélt arról is, hogy a természetes vizeknek többnyire nem jó az átláthatósága, ezért ha valakin nincs mellény, és elmerül, nehéz megtalálni és időben segíteni. Bemutatta, hogy létezik úszássegítő-, sport és horgászmellény is, amelyek praktikusak, kényelmesek, de a legbiztonságosabb a gallérral rendelkező igazi mentőmellény, amely eszméletvesztéskor a fejet is megtartja.

A kampány már a hétvégén megkezdődik Gyenesdiás, Balatonakali és Alsóörs strandjain, ahol balesetmegelőzési tanácsokat adnak, mentőmellény-bemutatót tartanak és beszélnek a természetes vizek veszélyeiről.
A kampányhoz 19 közismert ember csatlakozott mentőmellény-nagykövetnek, további 11-gyel még folynak tárgyalások, és az olimpiai csapat hazaérkezése után sportolókkal is bővülni fog a kör. A kampány részeként jövőre ingyenesen használható mentőmellényeket helyeznek el vízparti közterületeken, kikötőkben, parti sétányokon.

Tóth Balázs, a kampány egyik ötletgazdája, a balatonlellei BL YachtClub vezetője is azt mondta, hogy nagyon kevesen viselnek mentőmellényt, sőt egyesek még a hajók levizsgáztatásához is csak kölcsönkérik azt.

Tóth Balázs 10 hónapos kislányán mutatta be, hogy a mentőmellénnyel az egészen picik biztonsága is szavatolható 

Zólyomi Zsolt vízimentő megdöbbentőnek nevezte, hogy az emberek mennyire nem érzik a veszélyt. Példaként említette, hogy sokan nem hallottak a Balaton medrében húzódó marásvonalakról, ahol váratlanul és hirtelen lesz mély a víz egy-egy szakaszon. A meglepetés erejével szokott hatni az is, ha a rendszeresen északi irányból fújó szél néha irányt vált, és kihívássá változik kievezni a déli partra – jegyezte meg.

Tunyogi Bernadett színész, aki részt vett a Kék Szalagon, arra hívta fel a figyelmet, hogy a vitorlásversenyen mindenki viselt mentőmellényt. Példát lehetne venni a versenyzőkről, akik mentőmellényben is gond nélkül mozogtak a hajókon – tette hozzá.

Bagyó Sándor bemutatta milyen a legkényelmesebb, egyben legdrágább, patronos mentőmellény, amely már képes automatikusan, vagy egy zsinór meghúzása után felfújni magát baj esetén. Egy szelepen kiereszthető belőle a levegő, majd újra fújható bele, ha a helyzet úgy kívánja. (Fotók: HírBalaton)