Két keréken a Balaton körül 1. rész – Pattanjunk nyeregbe, de előtte tervezgessünk! (likebalaton.hu)

Tekerés és suhanás a tó körül – felejthetetlen élmény egy Balaton körüli bicajtúra. A likebalaton.hu munkatársa elmeséli, milyen volt az a négy nap, mialatt körbetekerte a Magyar Tengert. Kiderül, hogyan készüljünk az útra, milyenek a közlekedési feltételek, mit érdemes megnézni menet közben, hol ehetünk – ihatunk. Élmények és jó tanácsok következnek hat részes sorozatunkban – melynek végén egy meglepő titkot is elárul. 


Bicajozzunk a Balatonnál!

Aki szeret bicajozni, annak már bizonyára megfordult a fejében, hogy körbekerekezze a Balatont. Aki egyszer végigtekerte, biztosan útnak indulna még egyszer, aki pedig már többször teljesítette a távot még inkább újra meg újra visszatérne.

Én alig néhány napja szálltam le a bicajról, ám ismét útnak indulnék. Kezdjük is ezzel: az elhatározással, hogy balatoni bringatúrára indulunk. Az első ugyanis maga az elhatározás. Kezdő, vagy a több éves, évtizedes gyakorlattal rendelkezőkhöz képest kevésbé edzett bringásnak pláne. Én magam például tavaly tavasszal kezdtem el kerékpározni. Igaz, tavasztól-őszig gyakorta indulok útnak rövidebb, hosszabb távokra, de akkora távolságot, mint a balatoni kör több mint kétszáz kilométere még nem tekertem le. Anélkül viszont ne vágjunk bele a kalandba, hogy ne próbáltuk volna ki magunkat sokszor sok tíz kilométeres távokon.

Az elhatározás utáni első kérdés: ki/k tart/anak velünk?

Ha összeállt a csapat, következik az egyik legnehezebb része a tervezésnek: megtalálni azt az időpontot, mely mindenkinek jó, kitalálni, hány nap alatt kerekezünk körbe, s mekkora távokat teszünk meg.

El lehet indulni úgy is, hogy még soha nem jártunk e vidéken, hiszen számos útvonaltervező alkalmazás és persze térkép is segítheti az utunkat. A Tourinform -irodákban például ingyenesen juthatunk kerékpáros térképhez. Ha pedig a csapatban van valaki, aki már ismeri az útvonalat, akkor van a legkönnyebb dolgunk: csak kövessük. Persze, ez már nem mondható az élen haladóról, hiszen a navigálás és a tempó megadása az ő vállán nyugszik: neki több mindenre kell figyelnie, mint a mögötte haladóknak. Szerencsés esetben hasonló edzettségi szinten van mindenki, így közel azonos lehet a sebesség, de nagyobb csoport esetén akár szét is válhatunk egy kis időre, s egy előre megbeszélt ponton bevárhatjuk egymást. De ezek már az út közbeni tapasztalatok, mindenesetre gondoljunk erre is az út tervezésekor.

A további részletek itt elolvashatók.