Két féltestvér – egy egész maraton-család

Ki tudja, hány szállal kötődik Tihany és Szigliget?  Eggyel biztosan: tavaly ősszel szigligeti kistestvérrel gazdagodott a tavaszi tihanyi félmaraton. Az idei szeptember 16-i testvéreseményen a szervezők tájékoztatása szerint közel kétezer futó vett részt, akik három távon, 6, 9, illetve 21 kilométeren versenyeztek.

A nőknél Makai Viktória (1:33:57 ó) volt a leggyorsabb, aki mindössze két másodperccel előzte meg a háromszoros Spartathlon-győztes, ultramaratonista Lubics Szilviát.
A férfiaknál a szlovákiai Kiss Ladislav (1:21:39 óra) nyerte a második alkalommal megrendezett Mapei szigligeti félmaratont.
További eredmények a http://live.darktiming.hu/races/9097-ii-mapei-szigligeti-felmaraton oldalon érhetők el.

Az esemény fővédnöke dr. Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár.

A programszervezők igyekeznek mindkét versenyt fejleszteni. Mindamellett, hogy mindegyik pálya más és más, a domborzati és környezeti adottságok miatt a két verseny mégis hasonló – speciális körülmények tekintetében is szinte azonosak. “Emiatt ugyanazokat a pontokat szeretnénk beleépíteni mind Tihanyba, mind pedig Szigligetbe úgy, hogy mindeközben teljesen egyedi jegyeket is magukon hordozzanak.” – írják a szervezők a két település kapcsán.

Egy-két megvalósult vagy tervezett érdekesség, kényelmi szolgáltatás a versennyel kapcsolatban: a félszigetre kiterjedően félpályás útlezárás bevezetése; ingyenes wifit biztosítása; angol nyelven is teljes egészében elérhető a verseny; rajtszám alapján visszakereshető képek a futofoto.hu oldalon; tusolási lehetőség a versenyt követően. Az országban elsőként (a tavaszi tihanyi versenyen) vezették be rajtcsomagok házhoz szállítását, ezzel is könnyebbé téve a versenyre való megérkezést. A színpadon nem csak zenés, táncos programokat, hanem szakmai, motiváló beszélgetéseket is lehet hallgatni, neves hazai futók részvételével. Műanyag helyett egyedi üvegserlegeket, érmeket készíttettek a nyerteseknek.

Új előnevezési rendszert vezettek be, melynek lényege, hogy mindenki sorrendben kap befizetési értesítőt – aki ahányadikként nevez, annyi forinttal emelkedik a nevezési díja. 7000 forintról indul a díj. A nevezők száma limitált: kétezer fő. Közülük 87-et díjaznak több korcsoportban (páros és trió abszolút 1-2-3, egyéni 0-20, 21-35, 36-50 és 51 fölötti női és férfi 1-2-3).

A verseny egyébként
– családbarát: a gyerekek őrzéséről a futás ideje alatt guruló óvodában gondoskodnak;
– “zöld”: a helyszínen minden 1000. látogató után egy fát ültetnek a strandon;
– kutyabarát: a kutyafrissítés és befutó jutalomfalat elmaradhatatlan.

Jövőre ismét bővül a család: a tihanyi és a szigligeti félmaraton mellett augusztus 19-én egy újabb versenyt rendeznek, de annak helyszínét még nem árulták el a szervezők.