Készülnek a Balaton-törvény módosítására: egyeztetett a Miniszterelnökség a balatoniakkal

A napokban a Miniszterelnökség egyeztető tárgyalást tartott a Balatoni Szövetséggel (BSZ) Balatonfüreden a 283/2002.(XII. 21.) számú kormányrendelet (a balatoni vízpart-rehabilitációs szabályozás követelményeiről) módosításával, illetve a 2000. évi CXII. törvény (Balaton-törvény) folyamatban levő felülvizsgálatával kapcsolatban.

Balassa Balázs, a balatoni önkormányzatokat tömörítő BSZ elnöke a hirbalaton.hu-nak elmondta, a tárgyaláson egyelőre nem hangzottak el konkrétumok. Leginkább arról szólt, hogy felhívják az érintett önkormányzatok figyelmét, egy hónapon belül meg kell tenniük észrevételeiket, módosítási javaslataikat a településükre és az egész üdülőrégióra vonatkozóan.

„A készülő jogszabály módosításra szükség van, hiszen az elmúlt több mint másfél évtized alatt változtak a körülmények, a jogszabályok, módosultak célok, elképzelések is. A javaslatokat is figyelembe vevő, konkréttá váló módosítási terveket szeptemberben, egy újabb egyeztetésen ismertetik a régió településeivel. Fontos a közös munka, hisz a megváltozott jogszabályokhoz kell majd igazítani a településrendezési terveket is a jövőben” – summázta a BSZ elnöke.

 

A BSZ közleménye az egyeztető tárgyalásról:

A Miniszterelnökséget Füleky Zsolt építészeti és építésügyi helyettes államtitkár, Kolossa József főosztályvezető és Sógor Csaba osztályvezető képviselte. A Balatoni Szövetség a tárgyalásra a parti önkormányzatok vezetőit hívta, akik szép számban képviseltették magukat. A megjelentek elmondták észrevételeiket, javaslataikat a módosítandó jogszabályokkal kapcsolatban. Sok kérdésre a helyszínen sikerült választ kapniuk, de néhány felvetésnél az államtitkárság jelezte, hogy további vizsgálatokra van szükség a korrekt válaszhoz.

Kolossa József főosztályvezető lehetőséget biztosít az érintett vízparti önkormányzatok polgármestereinek, hogy a Miniszterelnökség e-mail címére (teruletrendezes@me.gov.hu) augusztus közepéig eljuttassák észrevételeiket, javaslataikat az érvényben levő vízpart rehabilitációs tanulmánytervekkel kapcsolatban, így lehetőségük nyílik arra, hogy a tervekben levő esetleges hibákat, anomáliákat javítsák, módosítsák. A Balaton-törvény felülvizsgálatával kapcsolatban szeptemberben újabb egyeztető tárgyalásra kerül sor a Balatoni Szövetség és a Miniszterelnökség között.