Készül a vendégek fogadására Gyenesdiás

Április közepén a Gyenesdiási Turisztikai Egyesület helyzetfelmérést végzett partnerei körében, hogy képet kapjanak arról, kit hogyan érint a kialakult helyzet, ki hogyan látja az idei szezont.  Kiderült, hogy a lemondások a tavaszi, nyár eleji időszakot érintették, a főszezoni foglalásokat jellemzően nem mondták le a vendégek (sok esetben a külföldiek sem), kivárnak. A szállásadók rugalmasak, így sok vendég választja az átfoglalás lehetőségét későbbi, akár 2021. évi időpontra.

(Forrás: Gyenesdiási Turisztikai Egyesület)

A szezonális vendéglátóegységek elhalasztották tavaszi nyitásukat, de már nagyon várják, hogy teljes kapacitással fogadhassák a vendégeket. Többen házhozszállításra, elviteles megoldásra álltak át, illetve a május 4-i nyitást követően már kerthelyiségükbe, teraszaikra is várják a vendégeket – áll a Gyenesdiási Turisztikai Egyesület közleményében.

Az egyesület partnerei jellemzően kiegészítő bevételi forrásként végzik turisztikai tevékenységüket, így reálisan nézve elfogadják, hogy az idei szezon várhatóan gyengébb lesz, de mindenképp más lesz, mint a megszokott. Ahogy az ábrából is látszik, a válaszadók 45%-a optimista, bízik a nyári szezonban, sőt többen az őszben is. 31 fő, azaz 34 % nem foglalt állást, ők kivárnak.

14% úgy fogalmazott, hogy lemondott az idei szezonról, és ha mégis lesz vendég, akkor örülni fog, 7% azonban elkeseredéséről számolt be, mivel számukra a kiesés számottevő, így nehezen élik meg a bizonytalan helyzetet.

Gyenesdiáson, a Nyugat-Balaton családbarát üdülőfalujában már nagyon készülnek az vendégek fogadására. Az Egyesület minden lehetséges csatornát kihasznál, hogy tagjait segítse az újraindulásban. Folyamatosan gyűjti, feldolgozza és továbbítja a legfontosabb tudnivalókat partnerei részére, sőt, a helyzetre való tekintettel azoknak a szállásadóknak és szolgáltatóknak is több segítséget kíván nyújtani, akik (még) nem tagjai az Egyesületnek. Ebből a megfontolásból tették mindenki számára elérhetővé Vendégváró Kisokosuk Különszámát, amelynek cikkei folyamatosan jelennek meg többek között a település turisztikai portálján is.