Készül a jégbor: balatoni szüret decemberben (sonline.hu)

Csaknem egy hektáron szüreteltek cabernet szőlőt a balatonboglári, szőlőskislaki Országh Pincészetnél. Jégbor készül a leszedett fürtökből, amit kuriózumnak szánnak. A remények szerint jövő év tavaszára készülnek el vele.

 

– Nyáron szép időnk volt, kimagasló volt az idei termés, ezért döntöttünk úgy, hogy télen csaknem egy hektáron nem szedjük le a szőlőt – mondta el Országh Bernát. Hozzátette: a szőlőben a cukrok és egyéb oldott szilárd anyagok nem fagynak meg, csak a benne lévő víz és emiatt a fagyott szőlőből préselt bor koncentrált szárazanyag-tartalmú és magas savtartalmú lesz.

– December 20-án szüreteltünk, akkora a bogyóban lévő víz megfagyott, az előírások szerint legalább mínusz 7 fokos hőmérsékletben lehet a szőlő késői, téli szedését végezni – tette hozzá Országh Bernát. A szüret nem csak a hideg miatt embert próbáló, hanem a feldolgozás is másabb. A fiatal borász most épp a sajtolással foglalkozik. Tapasztalható, hogy lassabban csöpög ki a lé a gyümölcsből és a tisztulásnak is több idő kell.

– A jégborunkat kuriózumnak szánjuk, reménykedem benne, hogy jövő év tavaszára elkészülünk vele – mondta el a szőlőskislaki borász.

A balatoni fiatal borász már korábban 2009-ben készített jégbort merlot fajtából, ami jól sikerült és ugyan nem nagy mennyiséget palackozott be, de hamar elfogyott. A fagyott szőlőből való borkészítés nem napjaink találmánya. Martial római kori író korabeli írásaiban arról tudósított, hogy egy-két gazda szőlőjét novemberben vagy decemberben fagyottan szüreteli.
A klimatikus és gazdálkodási adottságai miatt hazánkban a Hajós-Bajai borvidék számít az autentikus jégbor vidéknek.