Keszthelyig futottak a koraszülöttekért (TV Keszthely)

Mintegy félezren futottak vasárnap a Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány által szervezett jótékonysági versenyen. A Zalaegerszegtől Keszthelyig tartó 66 km-es távot, a „Másodszor is célba érünk” című megmérettetést ötödik alkalommal szervezték meg. Az ország egészéből érkeztek nevezők. A leggyorsabb futó 5 óra 16 perc alatt ért be a célba.

Szívdobbanásra és baba felsírásra startoltak el a versenyzők Zalaegerszegről vasárnap 9 órakor. A Keszthelyig tartó 66 kilométeres távra egyéniben és váltóban is lehetett nevezni. A versenyzők a kora délutáni órákban érkeztek meg a 71-es főút mellett található utolsó frissítőponthoz, ahol többek között vizet, szőlőcukrot, müzliszeletet és banánt is kaphattak. Innen már csak 3 kilométer volt hátra a versenyből.  A leggyorsabb futó 5 óra 16 perc alatt ért célba – tudósít a TV Keszthely.

A Helikon Kastélymúzeumtól már csak 800 métert kellett lefutniuk. Szurkolók és csapattársak is biztatták a versenyzőket erről a helyszínről is. A váltók a Sétáló utcán várták be egymást, hogy együtt, kézen fogva érhessenek célba. A befutókat mentősziréna fogadta. A Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány immáron ötödik alkalommal szervezte meg a jótékonysági futást. A Másodszor is célba érünk elnevezésű esemény távja nem véletlenszerűen lett kiválasztva.

„Ez a Másodszor is célba érünk ez azt jelentette, hogy a koraszülöttek az életüket egy komoly handicap-pel kezdik, hiszen ők megszületés után sokszor azért, hogy életben maradjanak oxigénhiányos állapotban küzdenek. Ez egy kicsit hasonló, mint a Zalai-dombokon, amikor a futók felérnek és alig kapnak levegőt. Ugyanazokat a légzési segédizmaikat használják a kimerülés határán, mint a koraszülöttek. Erre emlékezünk egy picit.” 

– ismertette Dr. Gárdos László, a Zala Megyei Szent Rafael Kórház osztályvezető főorvosa.

A Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány szakorvosok, szakápolók képzését, a gyógyító munkához szükséges műszerek és eszközök beszerzését is támogatja. A közhasznú szervezet kiemelt feladata a koraszülöttmentés, amelyet egyedüliként végez Vas- és Zala megyében, valamint Somogy megye egy részében. A nevezési díjak ezekhez a tevékenységekhez járulnak hozzá.