Keszthelyi kezdeményezésre figyelmeztető akcióba kezdenek a fogorvosok (zaol.hu)

A fogorvosi praxisok finanszírozásának emelését szeretnék elérni az orvosok azzal a szeptember 4-6 közötti,  dr. Nagy Ákos keszthelyi fogorvos által kezdeményezett akciójukkal, amikor csak sürgősségi ellátást biztosítanak. A fogorvosok szerint a jelenlegi állami finanszírozás duplája is csak a szükséges minimumot jelentené.

 

A szervezők által kibocsátott sajtóanyag szerint jelenleg a magyar állam lakosonként 2800 forintot fordít fogászati ellátásra lakosonként évente, a kamara fogorvosi tagozatának számítási szerint ez pont a fele a szükséges minimumnak, a piaci ár pedig ennek három-négyszerese.

– A fogászat finanszírozása mindig is elmaradt a többi szakágétól. Az a 28 milliárd forint, amelyet az állam jelenleg a finanszírozásra fordít, az egy fogorvosi szolgáltatóra alapellátásban jelenleg havi 780 ezer forintot jelent. Ebből kéne kigazdálkodni az orvos és a asszisztens fizetését, a gépek amortizációját, az anyag-és rezsiköltségeket – ismertette a figyelemfelhívó megmozdulást kezdeményező dr. Nagy Ákos keszthelyi fogorvos. Elmondása szerint az ideális összeg praxisonként havi 1,6 millió forint lenne.

Az akció szervezője felhívta a figyelmet: ha nem nő az állami támogatás, akkor félő, hogy sok fogorvos az alapellátás helyett inkább magánrendelést indít.

– Ha a finanszírozást megreformálják, akkor azzal valójában a betegek járnak jól, a fogorvosok pedig a pénzüknél lesznek és a fiatal fogorvosok is be fognak lépni a rendszerbe – emelte ki dr. Nagy Ákos. A fogorvos elmondta, hogy az állami finanszírozás mellett vannak magánbevételeik is, illetve a18-62 év között a fogpótlásokért orvosi díjat fizetnek a páciensek.

–Ugyanakkor a fogorvosok magánpiaci bevételei nem arra valók, hogy a tb-s betegeket finanszírozzák belőle, hiszen az ő finanszírozásuk állami feladat lenne – hívta fel a figyelmet az orvos. Hozzátette: ahol az önkormányzat is támogatja a praxist – dr. Nagy Ákosét például a területi ellátási kötelezettség miatt a keszthelyi és a cserszegtomaji – az a rendelés még fenntarható, de ez sok esetben nincs így.

A finanszírozás emelését – a tárgyalások meghiúsulása miatt – figyelemfelhívó akcióval szeretnék elérni. A közfinanszírozott fogorvosok 25-30 százalékánál, közel 800 rendelőben szeptember 4. és 6. között csak a sürgősségi eseteket látják el.