Keszthelyi Balaton Színház: bemutatkoznak a helyi népművészek (tvkeszthely.hu)

A karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó alkotásokkal mutatkoznak be a helyi népművészek Keszthelyen a Balaton Színházban. A Goldmark Károly Művelődési Központ és a Népművészeti Alkotóház szakköröseinek tárlata vasárnap nyílt meg. Az eseményen elhangzott, hogy országos szinten elismert a keszthelyi népművészek összefogása és alkotói színvonala.

 

Kerámiából, csuhéból és fából készült betlhemeket is állítottak ki az alkotók. A karácsony elmaradhatatlan édessége, a mézeskalács is megjelenik, de kerámiából formált adventi koszorú, csipkék, népviseletes babák is felsorakoznak a tárlaton. A Goldmark Károly Művelődési Központ és a Népművészeti Alkotóház szakkörösei a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó munkákat hoztak el a Balaton Színházba.

Bereczky Csaba fafaragó népi iparművész, a Népművészet Mestere:

„Most nagyon tematikusan lehatároltuk, hogy az ünnepkörhöz kapcsolódó tárgy együttesek jelenjenek meg. Ennél fogva a bemutatkozók létszáma, köre is sokkal szűkebb. Azok az alkotók jelennek most itt meg a kiállításon, akik ebbe a témakörbe – mint a betlehem és az ünnepkörnek a kiemelkedő eseményeivel foglalkozó, akár térplasztikába, kompozícióba gondolkozó alkotóink vannak jelen, mindkét részről.”

A művelődési központ és az alkotóház népművészeinek nem ez az első közös bemutatkozása. A szervezők szerint az ilyen együttműködések erősítik a közösségeket. A Goldmarknak számos szakköre van, melyek közt vannak olyan népművészeti alkotócsoportok, melyek több évtizede működnek. Az intézmény alapító okiratában is célkitűzései közt szerepel, hogy megőrizzék azokat a nép- vagy más hagyományokat, amire a környék és a megye büszke.

Osvlad Bálint igazgatóhelyettes: „Úgy gondolom, hogy a művelődési központ égisze alatt működő valamennyi ilyen jellegű alkotókör, illetve kézműves szakkor nagyon eredményes és színvonalas munkát végez, immár hosszú évek óta. Ezt a munkát visszaigazolásként rengeteg díjjal tudják prezentálni.”

A hagyományos motívumkincs és anyagfelhasználás a jellemző a mostani kiállításra – mondta a tárlat megnyitóján Gyanó Szilvia. A néprajzkutató azt tapasztalja, hogy az ország számos pontján elismerik a zalai népművészek összefogását és munkáját.

„Akár a fafaragók, akár a babakészítők, a hímzők, a keramikusok egy nagyon magas színvonalat képviselnek és a törekvéseik is. Tulajdonképpen ők kutatással kezdik a munkát. Ők nem elégszenek meg azzal, hogy most valamit el tudnak készíteni, hanem igenis annak megpróbálják megtalálni a történelmi gyökereit, a hagyományos formakincset, a hagyományos anyagokat, eszközöket, szerszámokat és nagyon igyekeznek olyan kontextusba helyezni a műveiket, ami a helyi identitás szempontjából is nagyon fontos dolog lenne”

– nyilatkozta Gyanó Szilvia néprajzkutató.

A népművészek számára az utóbbi időszak sok nehézséggel járt. A járvány miatt korlátozódtak a személyes találkozások. A szakkörvezetők szerint nagyon sokat tud hozzátenni egy közösség ahhoz, hogy színvonalas, jó alkotószemélyiségek alakuljanak ki.A csoportok fontos célkitűzése a fiatalítás. Bár a legtöbb szakkörben jelen van a közép- és fiatal korosztály, szükség lenne további utánpótlásra – a Keszthelyi TV híradása szerint.