Keszthelyen tartják az első hazai női vitorlásversenyt

Péntektől vasárnapig rendezi a Penge Vitorlás Sportegyesület az első 4Ladies Cup – Hungary vitorlás versenyt, amelyen kizárólag női résztvevők indulhatnak. Bár hazánkban ez lesz az első ilyen verseny, nemzetközi „kitekintésben” azért van példa a kizárólag hölgyeknek kiírt megmérettetésekkel kapcsolatban. A legkiemelkedőbbnek talán a hamburgi Helga Cup számít, ahol tavaly júniusban több mint hetven csapat állt rajthoz.

A Keszthelyi Yacht Kikötő lesz a verseny házigazdája, a főrendező feladatokat pedig Farkas Péter látja majd el. Mivel a Helga Cup – a koronavírus járvány miatt – idén csak októberben kerül megrendezésre, így a 4Ladies Cup – Hungary lesz a COVID utáni első komoly női vitorlásverseny Európában.

A verseny ötletgazdája Sabján Annamária egy interjúban elmondta, hogy tavaly – egyetlen magyar egységként – elindult csapatával a Helga Cupon és ott jutott eszébe, hogy Magyarországon is kellene egy ilyen versenyt rendezni.

“Sokat gondolkoztunk, hogy a Balatonon mégis merre legyen. Végigjártuk a városokat, kikötőket. Vízről érkezve már sokat ismertünk, de arra törekedtünk, hogy a nem vitorlázó közönségnek is emlékezetes élményben lehessen része. Így lett Keszthely, hiszen maga a város gyönyörű, és bár a vízen pályaversenyről van szó, fontos, hogy a partról is élvezetes legyen. Itt garantálható, hogy aki ellátogat a kupára, és csak a vitorlákban szeretne gyönyörködni, annak is csodás élményben lesz része”

– fogalmazott Sabján Annamária.

A 4Ladies Cup – Hungary (2020. július 24-26.) résztvevői Elliott 770 típusú hajókkal versenyeznek majd, köszönhetően az Elliott 770 hajóosztály támogatásának, amiért nagyon hálásak a szervezők. A verseny pénteken a regisztrációval és edzéslehetőséggel, valamint a program színesítéseként kerékpáros eseményekkel (10:00 ZKSE bemutató; 10:30 vezetett Festetics túra; 14:00 vezetett túra; 16:00 ZKSE bemutató) kezdődik, majd a megnyitó ünnepséggel és egy közös vacsorával zárul. A futamok szombaton és vasárnap lesznek, az érmek sorsa pedig a vasárnapi éremfutamokon dől majd el.